Over oude wegen naar een nieuw begin

Raynor Winn

Alleen al door de ondertitel word je als pelgrim nieuwsgierig naar de inhoud. De schrijfster Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatie schandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Alle ingrediënten voor een spannend vervolg! Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan het eeuwenoude South West Coastal Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer. 

Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En dan gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht steeds meer in een bijzondere ontdekkingsreis. 

Het zoutpad is een inspirerend, openhartig en schitterend geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt. Er is geen einddoel voor de Winn’s, maar door de focus op het fraai beschreven pad in het zuidwesten van Engeland, levert het voor pelgrims veel herkenbaars op. Een echte pageturner door de meeslepende wijze van schrijven. Je zou aan het einde van het boek zelf dit pad willen gaan lopen. Maar helaas… alleen met een heel grote omweg zou de route in de doelstellingen van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome passen!

318 pagina’s, Uitgeverij Balans, 2019