Fysieke voorbereiding

Een voetreis naar Rome is een tocht die de nodige voorbereiding vergt. Het kiezen van een route, het uitstippelen van deelroutes, het zoeken naar slaapplaatsen, het overwegen en heroverwegen van wat je wel of niet mee zal nemen. Er is uitgebreide informatie over voorbereiding voor fietsers en voor lopers. Maar zeker ook een degelijke geestelijke voorbereiding hoort erbij.

Kijk op Actueel voor nieuws over mogelijke verstorende omstandigheden.

Geestelijke voorbereiding

Zeker ook is een geestelijke voorbereiding van belang. Je bent wellicht twee tot vier maanden van huis en je zult ongetwijfeld je partner, je kinderen, je kleinkinderen of je hond gaan missen.

Veel zaken die gepland zijn, zullen een andere wending nemen en je zult met toevalligheden en tegenslagen te maken krijgen. Iedereen bereidt zich op zijn eigen wijze op zijn pelgrimstocht voor.

De een door er veel over te praten, de ander door boeken, websites of weblogs van pelgrims die je voorgingen, te lezen. Daarbij maakt het niet uit of het pelgrims naar Rome of Santiago de Compostela zijn.

Er zijn een aantal prachtige boeken geschreven, boordevol beschrijvingen van wat je kunt meemaken en hoe dat kan worden beleefd.

Een boek om aan te bevelen is bijvoorbeeld: Pelgrim zonder God van Herman Vuijsje met een interessante inleiding over hedendaagse pelgrimstochten.

Een mooie suggestie komt van Herman Verweij. Hij vroeg aan kennissen en vrienden een stukje voor hem te schrijven. Deze stukjes plakte hij in een boek Een reis is nooit gelopen met kalender en tijdens zijn pelgrimstocht las hij iedere dag een aan hem gerichte tekst en liep er figuurlijk iedere dag een kennis mee die hem een mooie gedachte had geschonken of een interessant gedicht. Meestal schreef hij dezelfde dag nog een uitvoerig antwoord.

Natuurlijk zijn er talloze andere inspiratiebronnen, die jouw pelgrimstocht waardevol kunnen maken!