Vereniging


Terug naar nieuwsoverzicht

Kees Roodenburg, de ontwerper van de Franciscaanse voetreis, is geridderd

Gepubliceerd op: 26 april 2022

Dinsdag 26 april heeft Kees Roodenburg (90) uit handen van burgemeester Jan van Zanen in Den Haag namens de koning een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd ridder in de orde van Oranje Nassau.

In een geestige toespraak vertelde burgemeester van Zanen aan een zaal met meer dan 300 aanwezigen dat Kees tijdens een vakantie aan het Lago Trasimeno in Italië in de ban raakte van Franciscus en bedacht dat hij graag in zijn voetsporen wilde wandelen. En zo is het begonnen. Met kaart en kompas zette hij een route uit in het dal van Spoleto langs vier beroemde kloosters.

Vrienden en kennissen wilden ook wel lopen en hij vermenigvuldigde zijn aantekeningen, kreeg commentaar, breidde de route uit en is de Franciscaanse voetreis ontstaan, een tocht van Florence over Assisi naar Rome. Een tocht van 570 km lang, dwars door de Apennijnen. Sinds 1993 heeft hij honderden misschien wel duizenden Nederlanders en Duitsers, zijn gids werd ook in het Duits vertaald, een geweldige ervaring bezorgd.

Velen zijn hem daar dankbaar voor. Kees was de eerste die een Franciscaanse route heeft uitgezet. Hij was een echte pionier. In december 2018 is hij hiervoor officieel in Rome op het stadhuis geëerd en is zijn route in de Italiaanse wet vastgelegd. Ook stond Kees aan de wieg van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Rond 2000 verscheen van zijn hand de eerste basisgids voor Romegangers, vraagbaak voor mensen die naar Rome wilden lopen. Zo inspireerde hij de oprichting van deze vereniging die heden ten dage een bloeiende vereniging is met vele actieve leden.

Meer informatie over de route van Kees op pagina Franciscaanse voetreis. Het artikel dat Pieter Quelle schreef over het ontwikkelen van de tocht door Kees kun je hier lezen.

Gerelateerde nieuwsartikelen


21 mei 2023

Regen en nieuwe sneeuw in de Alpen en in Italië

Het weer is compleet anders dan vorig jaar: veel regen en in de Alpen veel nieuwe sneeuw. Dat betekent veel door de modder lopen en vele paden zijn lastig begaanbaar. De Alpenpassen zijn deels nog dicht, zie deze link voor meer informatie.

27 april 2023

Omnes 26 is verzonden

Deze week ontvangen de leden van de vereniging Omnes 26 in de bus, ons halfjaarlijkse blad met achtergrondartikelen en beschouwingen. Dit nummer heeft als thema de Franciscaanse voetreis. Wie nu lid wordt ontvangt dit nummer alsnog, samen met nummer 25.

1 april 2023

Huiskamers, Italië evenement en nog meer

De maand april is gevuld met een aantal interessante evenementen, kijk in de evenementen kalender. Onder andere het festival Oude Pelgrimsmuziek ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de Camino Academie op zaterdag 15 april. En begin juni is er een driedaags evenement in kasteel De Haar , waar Italië centraal staat.

1 april 2023

ALV in Utrecht

Op 18 maart vond in Utrecht de ALV plaats. Een flink aantal leden was naar het Museum Catharijneconvent gekomen. In het nieuwsbericht een aantal foto’s van de bijeenkomst.

9 maart 2023

Nieuwsbrief 59 is verschenen

De vereniging Pelgrimswegen naar Rome geeft viermaal per jaar een digitale Nieuwsbrief uit.

Nummer 59 is verschenen en aan alle leden verzonden. Je kunt de inhoud hier lezen op de website. Door op de afbeelding te klikken kun je de versie lezen in de vorm waarin deze is verzonden.