Terug naar Oostelijke route

Franciscaanse voetreis

De Franciscaanse voetreis is een door Kees Roodenburg uitgezette wandeltocht van Florence over Assisi naar Rome. De route loopt langs vele kerken, kloosters en kapelletjes die herinneren aan het leven van Franciscus van Assisi (1181 – 1226).

Langs eeuwenoude kloosters

De tocht kent in de Nederlandse gids 34 dagetappes. Goede lopers kunnen dit met een aantal dagen bekorten. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk, een aantal etappes hebben ruim 1000 m hoogteverschil. De weg is echter met goed schoeisel (en stokken) niet gevaarlijk. Soms gaat de route over geitenpaadjes tot de top van een berg waar dan een een geweldig uitzicht wacht. 
De route gaat dwars door Toscane, Umbrië en Lazio door de Apennijnen, langs middeleeuwse stadjes en eeuwenoude kloosters, door één van de mooiste delen van Italië. Vele pelgrims beschouwen de Franciscaanse voetreis als ‘het meest overweldigende’ van de hele pelgrimage. Er is net in 2022 een nieuwe editie verschenen, waarin de route op een aantal punten gewijzigd is. De UMAP-overzichtskaart geeft al de nieuwste versie weer.

Vanaf Florence gaat na drie dagen de route door het Nationaal Park Casentino, een groot en afgelegen natuurgebied. Voorbij het klooster van La Verna kom je voor het eerst de Tiber tegen. Vanaf hier worden dagen door eenzaam berggebied afgewisseld met kleine dichtbevolkte vlaktes waar de oude steden liggen: Sansepolcro, Gubbio, het prachtige Assisi en Spoleto. Steeds ga je weer omhoog, in de bergen is de flora in de periode april / mei overweldigend. Bij Poggio Bustone kom je in Lazio. Daarna maakt de route nog een omweg langs vier heel mooie kloosters. Pas in Sabina, 100 km voor Rome ga je de bergen uit en loop je dagen door een  lieflijk landschap. Via het natuurreservaat Marcigliana loop je via een mooie route Rome binnen.

Alternatieve beschrijvingen

Tegenwoordig zijn er ook Duitse, Italiaanse en Engelse gidsen die globaal dezelfde route nemen. Toch worden in deze gidsen veel andere routekeuzes gemaakt dan in de Nederlandstalige gids van de Franciscaanse voetreis.  Er is een aparte website van deze reis, die door de huidige beheerders van de Franciscaanse Voetreis onderhouden wordt. Lees de informatie over gidsen en kaarten, daarin geven we per gids meer details. Dit deel van de Oostelijke route is niet overmatig druk, maar je komt regelmatig pelgrims tegen.

Franciscaanse voetreis Franciscaanse voetreis Franciscaanse voetreis
van Florence van Badia Prataglia van Assisi
naar Badia Prataglia naar Assisi naar Rome
75 km 197 km 298 km

Titia Meuwese
“Bij Bartoli is ook al een feest aan de gang, van een lokale familie die alle kerkelijke gebeurtenissen viert. We zijn niet de eerste pelgrims, er is niet echt tijd voor ons totdat de familie vertrokken is. Maar dat geeft niet, de graslanden boven de boerderij zijn prachtig om te zitten, het uitzicht te bewonderen en orchidee na orchidee te fotograferen. Totdat het weer eens begint te gieten. Zo hard dat we met regenjassen naar de gezamenlijke maaltijd gaan. De 18 pelgrims worden aan één tafel geschaard, we kletsen vooral in het Duits.”

Reisverhalen over deze route: