“Via Roma” geschreven door Willemijn van Dijk
De geschiedenis van Rome in 50 straten
Bent u al eens in Rome geweest? En was u overweldigd door de stad? Had u ook het gevoel dat er veel te zien is, maar dat je niet weet waar te beginnen? Met je reisgids in je hand had je nog steeds het gevoel niet te weten waar te beginnen.
Of misschien ben je nog nooit in Rome geweest maar heb je nu al het gevoel dat je overweldigd wordt door de stad.
Willemijn van Dijk schreef “Via Roma” als een reisgids en een beknopte geschiedenis van de stad ineen. Aan de hand van 50 straten en pleinen beschrijft zij de historie. Van de eerste nederzetting op het eiland in de Tiber tot aan de bouw van het Ara Pacis-Museum in 2005.
Elk van de 50 hoofdstukken beschrijft een straat of plein. Het zijn soms de bekende pleinen of straten. Namen die iedereen kent, zelfs al ben je nooit in Rome geweest. Het Sint-Pietersplein, Piazza Navona, de Spaanse Trappen, dat klinkt iedereen toch bekend in de oren? Maar wie kent de Via del Piè di Marmo, of de Via del Babuino?
Soms is de straat of het plein het echte onderwerp van het hoofdstuk. Er wordt beschreven wat er in het verleden gebeurde en waar de naam vandaan komt. Maar het komt ook voor dat de straat of het plein niet veel meer is dan een kapstok om een stukje van de geschiedenis te vertellen.
Ruiken, horen, gruwelen…
Je leest wat er te zien is. Maar net zo belangrijk, je leest ook wat er niét te zien is. Of wat er verdwenen is, soms door sloop, soms door brand. Maar vaak ook doordat wat er was, nu meters onder straatniveau ligt.
Er wordt een beeld geschetst van het dagelijkse leven door de eeuwen heen. Je ruikt de stank, je hoort de mensen praten, je gruwelt bij de dood van een martelaar. Maar bovenal krijg je een beeld van de stad. Je begint te begrijpen waarom de stad zo ongrijpbaar is. Drieduizend jaar geschiedenis samengepropt in één stad. Soms zichtbaar en soms alleen met veel fantasie te zien.
Achter in het boek worden vijf wandelroutes als suggestie gegeven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen wandelroute uitzetten.
Je kunt het boek lezen als voorbereiding voor je tocht naar Rome. Door het te lezen begrijp je misschien iets meer van de stad waar je naar toe loopt. Maar je kunt het ook ter plekke lezen; ga naar een straat of een plein dat beschreven wordt in het boek, lees ter plaatse het hoofdstuk en de stad komt tot leven.
Dit maakt het net wat interessanter
Of dit dan?
jdjdj
“Citaat”