Terug naar Nieuwsbrief 62

Gezien, Gelezen, Gehoord

Fietsgids van Trier naar het Bodenmeer

Cycling Europe, de uitgeverij van Paul Benjaminse, kwam in 2022 met een fietsgids ‘Door de Zwarte Wouden naar de Bodensee’ die dit jaar al zijn tweede druk beleeft. Hij beschrijft een fietsroute van Trier naar de Bodensee waar de route aansluit op Benjaminses Rome-route. Onderweg doet de route Saarbrücken en Straatsburg aan, waar ze aansluit op varianten van de Rome-route. Alvorens Konstanz te bereiken komt ze nog door Donaueschingen, waar de bronnen van de Donau liggen. De gids bevat de beschrijving van de hoofdroute, ook de aanloop vanuit Maastricht naar Trier door de Voerstreek en de Eifel.

Druk/Jaar van uitgave: 2e druk, 2023 / ISBN: 9789077899335 Taal: Nederlands Prijs: € 23,50
Bestellen in de reisboekhandel of op de site https://www.cyclingeurope.nl/

Venntriologie: wandelroute door de Hoge Venen in Duitstalig België

In augustus 2023 kreeg de fietsroute Vennbahn er een wandelbroertje met de naam Venntriologie bij. Deze zesdaagse route door het natuurpark Hoge-Venen-Eifel van Vaals bij Aken naar Bütchenbach werd prompt met het ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ label beloond.

Je kan een gps-spoor en een pdf-versie van de gids downloaden van de site www.ostbelgien.eu. Een versie op papier is te koop bij de lokale toeristische diensten. Deze route is een goede kandidaat als voorbereiding op een Rome tocht als je één van de routes door Duitsland voor ogen hebt.

Pieterpad voor Fietsers

Het populaire wandelpad Pieterpad van Pieterburen naar Petersberg kreeg er een fietsversie bij. De route van 580 km loopt van Noord Nederland naar Maastricht in Limburg waar het aansluiting geeft aan de EMO route en de Rome route van Paul Benjaminse. Nabij Roermond kan je dan weer overgaan op de route van Hans Reitsma.

Bij de route hoort een map met twee kaarten die onderverdeeld zijn in twintig deelkaarten plus een brochure met vermelding van interessante stopplaatsen onderweg. De route maakt gebruikt van het knooppuntensysteem en is daardoor eenvoudig te volgen.

De map is uitgegeven door de uitgeverij NIVON https://nivon.nl/webshop/pieterfietspad/

Pelgrimeren over Via Francigena, met een onverwachte wending

In het Magazine Wandel – voor de nieuwsgierige wanderlaar staat een interview met een van de docenten die meegeweest is met het zogenaamde “Gymnasium-Project” dat geinitieerd is door Henriet Griffioen van onze vereniging. Het artikel is hier ook online te lezen.