Een video tochtverslag
Een ‘once in a lifetime’ pelgrimstocht heeft drie levens: plannen, ondernemen en navertellen. Ergens moet je met de emoties van wat je hebt meegemaakt heen. Dat kan met foto’s, een blog, een verslag, een boek en waarom niet met een gefilmd verslag. Van de volgende tien zaken betreur ik wel eens er niet eerder meer aandacht aan besteed te hebben.
Licht
Ochtendlicht, avondlicht, licht dat door de bomen de bodem van het bos bereikt, Het licht is als de kruiden die je op het eten doet. Bekijk eens een film met de focus op hoe er met de lichtinval of lichtkleur wordt omgesprongen. Voor je vertrekt google hoe je positie t.o.v. de lichtbron de scherpte van je beeld beïnvloedt.
Geluid
Evengoed als het beeld kleurt het geluid de atmosfeer van wat je wil weergeven. Het geluid op een markt in Amstelveen is niet hetzelfde als op de markt van Ferrara. Eens je aan het monteren bent wordt duidelijk dat de geluidsband maken niet evident is. Geluid moet verschillende beelden kunnen overspannen en dus langer zijn dan de clips. Op een telefoon of tablet heb je handige app’s om geluid te registreren. Het zwakke punt bij camera of telefoon is de microfoon, vooral als je natuurgeluiden wilt opnemen. Het is te overwegen een externe microfoon aan te schaffen die je op camera en/of telefoon kan aansluiten. Goede tips voor geluidopname vind je in deze clip van Eric Norman, ook de andere video’s op zijn YouTube kanaal zijn het bekijken waard.
Lengte clips
De candle scene in de film Nostalghia Tarkovsky, opgenomen op het warmwaterplein te Bagno Vignoni, is in één sequentie opgenomen en duurt bijna negen minuten. Als het je lukt dezelfde spanningsboog te creëren als Tarkovsky deed, zal het je aan erkenning zeker niet ontbreken en vind je ongetwijfeld een publiek voor je werk. Maar tegenwoordig zijn de individuele clips niet langer dan drie á vijf seconden. Maak bij de opname je clip lang genoeg, minimum een tiental seconden, zodat je hierin kan knippen en begin en/of einde voor de overgangen kan gebruiken. Zeker als je uit de hand filmt heb je te maken met schokken bij het begin en einde van de sequentie die niet bruikbaar zijn voor de montage. Ook kan je het geluid dan laten overlopen in een vorig of volgend beeld of clip.
On-line versus off-line verslag
Als je de statistieken op YouTube bekijkt, merk je dat er doorgaans al na twee á drie minuten wordt afgehaakt. Plaats bij online content voldoende sterke inhoud bij het begin zodat de bezoeker gemotiveerd is wat langer door te gaan. Beperk de lengte van het geheel tot maximaal een vijftal minuten, tenzij je een niche doelpubliek beoogt dat bereid is wat langer de aandacht te behouden. Wil je het resultaat gebruiken voor een presentatie of een avondje voor mensen uit je eigen kring, dan kan het wel wat langer. Maar het is beter het verhaal op te breken in verschillende stukken van een tiental minuten, zodat je de tussen de delen je gesproken verhaal kan doen en de aandacht telkens weer wordt opgebouwd.
Het verhaal
Je verslag in een beeldverhaal gieten is misschien wel de grootste uitdaging bij het maken van een filmverslag. Natuurlijk heb je ruim de tijd tijdens je wandeling of fietstocht hier over na te denken. En waar krijg je betere ideeën dan al wandelend of fietsend? Maar even snel als de ideeën komen verdampen ze weer. Neem de tijd om wat door je hoofd gaat op papier te zetten en opnames te maken in functie van een mogelijk scenario. Probeer eens het sequentieel doorlopen van de tocht los te laten en bijvoorbeeld de beelden die je hebt terug te voeren tot één fictieve dag die je van de vroege ochtend tot de avond doorloopt. Liedjesschrijvers zijn specialisten in het vertellen van een complex verhaal in drie minuten. Zo zou je een lied kunnen gebruiken als frame voor een ervaring die je wil beschrijven. Bekijk hier een voorbeeld waar de intensiteit en contrasterende vluchtigheid van ontmoetingen tijdens een tocht worden uitgebeeld.
Montage software
Er is geen gebrek aan keuze voor software om met je foto’s, clips en geluidsfragmenten een film te maken. Maar voor je in zee gaat met een software waar je verder aan vasthangt, ga omzichtig te werk. Op internet vind je sites die verschillende programma’s met elkaar vergelijken. Die lijstjes beginnen gewoonlijk met ‘de beste …’ maar laat je niet vangen, wat is het beste voor jou? Maak een lijstje met mogelijkheden die je onmisbaar of belangrijk vindt. Aan het toepassen van bepaalde functies is soms een steile leercurve verbonden. Ben je bereid hiervoor de tijd te nemen? Begin met een proef waar je zaken in uitprobeert voor je in aan het eigenlijke werk begint.
Stabiliteit
Om je publiek vast te houden moet je naast boeiende inhoud ook een product afleveren dat een zekere rust uitstraalt. Het is niet zo eenvoudig met beelden die dikwijls uit de hand opgenomen worden om een stabiel eindresultaat af te leveren. Er bestaan stabilisatie-mogelijkheden in camera- en montage-software om schokken te verdoezelen, maar dit lost niet alles op. In plaats van rond te draaien met de camera heb je de mogelijkheid om met een pan- en zoomfunctie tijdens de montage rond te dwalen op een panoramafoto die je insluit. Met voldoende beweging in je beeld kan je de camera zelf stil houden. In- of uitzoomen heeft ook een beter effect als je het tijdens de montage doet voor zover je niet beperkt bent door de resolutie van het opgenomen beeld. Een oplossing is shot’s te maken op verschillende zoomafstand of vanuit een andere hoek en die tijdens de montage in elkaar te laten overvloeien. Wees ook spaarzaam met het toepassen van alle mogelijke effecten die je in de montagesoftware vindt. Gebruik effecten die echt iets toevoegen. En bedenk: Less is More!. En experimenteren is de boodschap.
De verteller in beeld
Het gaat in essentie over jouw verhaal! Zorg dus dat je zelf ook in beeld komt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van korte vlog clips die je voor social media hebt aangemaakt. Een mooi voorbeeld zie je hier, waar de verteller die zichzelf in beeld heeft.
Voor je vertrekt
Leer je camera kennen en maak opnamen in verschillende omstandigheden, zodat je direct kan toeslaan als de gelegenheid zich voordoet. Als je een camera wilt aanschaffen, doe dat dan niet op het laatste moment. Neem ook de tijd om wat reportages te bekijken op televisie of internet. Stelen met de ogen kost geen geld en het geeft je een idee welk soort opnames kunnen werken in je eigen concept.
Laat je werk zien
Als je werk klaar is, geef er ruchtbaarheid aan via sociale media, bijv. van Pelgrimswegen.nl Zo inspireer je anderen om ook op weg te gaan.
Heb je al een videoverhaal van je fiets- of wandel-pelgrimstocht op de plank liggen, laat het ons weten met een mail aan redactie@pelgrimswegen.nl. Dan kan je anderen laten meegenieten.