Terug naar Inleiding

Interessante links voor wandelaars en fietsers

Walking in Italy – Podcast door Cicerone

In this episode, Hannah is joined by author Gillian Price to give you an overview of the amazing and varied walking routes and food you’ll find in Italy. Italy offers wonderful opportunities to walk and trek. Stretching from the Maritime Alps to the UNESCO Dolomites, the Italian Alps are crossed with GR routes and Alta Via trails, via ferrata and opportunities for canyoning. Contrast these mountain regions with the countryside of Tuscany and Umbria, with their ancient pilgrim trails and artistic heritage, the high and challenging Apennine chain, the scented clifftops and lemon groves of the Amalfi coast, and the sandy beaches and ever-brooding Mt Etna on Sicily.

https://www.cicerone.co.uk/walking-in-italy?utm_campaign=enews0722&utm_medium=email&utm_source=newsletter

Korting op treinreizen in Italië met Via Francigena credential

Pelgrims in bezit van een pelgrimspas van de EAVF kunnen op bepaalde trajecten in Italië een korting van 10% krijgen op hun treinticket bij TRENITALIA en TRENORD

Limes Festival in De Valkenhof in Nijmegen: 27 en 28 augustus

Zeven dagen lang staat het Valkhof in het teken van onze rijke Romeinse geschiedenis. Daarbij staat de Limes centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. Deze staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof bieden een uitgebreid programma van mini-colleges, workshops en historische wandelingen over de Romeinen. En in het Valkhofpark ontmoet je ze op 27 en 28 augustus in levenden lijve.

Wil je weten hoe het is om een Romein te zijn in Nijmegen? En wat de Romeinen aantrok om hier tweeduizend jaar geleden een grote stad te stichten? Hoe ze hier leefden en werkten, vochten en veroverden? Kom dan naar het Limes Festival en ontdek de Romein in jezelf.

https://www.museumhetvalkhof.nl/zien-en-doen/activiteiten/limes-festival-2022/

Dordrechts Museum | Wanderlust, Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900

In het Dordrechts museum is de tentoonstelling Wanderlust te zien, met schilderijen van Nederlandse kunstenaars die in de negentiende eeuw op reis gingen, onder meer naar Italië.

Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen.

De reizen die de kunstenaars aflegden waren een avontuur, en een bron van verwondering voor de thuisblijvers. Voor vele jonge kunstenaars start de reis in Italië, maar de avonturiers gaan ook naar de bergen en dalen in Duitsland, Normandië, Scandinavië en zelfs naar de Verenigde Staten. Met elke nieuwe bestemming veranderde de schilderstijl en de kunstenaar. Wandel langs bergen, dalen, snelstromende rivieren en laat je overweldigen door majestueuze vergezichten. Deze grootste werken worden afgewisseld met prachtige intieme stukken: tekeningen van inheemse planten, bloemen en intrigerende portretten.

https://www.dordrechtsmuseum.nl/nu-te-zien-en-te-doen/wanderlust/

Podcastserie van Valentina Lo Surdo, Italiaans journalist, pianist en wandelaar

Mocht je Italiaans verstaan, dan is het de moeite waard om de podcastserie van Valentina Lo Surdo (musicus, presentatrice, internationaal verslaggever en pelgrim) te beluisteren. Ze wandelt 260 kilometer in 10 dagen langs de Via di Francesco in Lazio, beginnend vanaf het Sint-Pietersplein. Volg de Salaria en de Tiberina, ontmoet de bewoners die in de Sabina wonen, ontdek een veelheid aan verhalen, en maak een reis mee  door afgelegen landschappen. Kees Rodenburg, zijn Franciscaanse Voetreis en Nederlandse pelgrims worden ook genoemd.

  1. Vanaf Piazza San Pietro
  2. Vanaf Ponticelli
  3. Vanaf Cantalice
  4. Vanaf Collevecchio
  5. Vanaf Castelnuovo di Farfa

https://www.raiplaysound.it/programmi/tracce-storiedicammini