Terug naar Inleiding

Nieuwe druk van “Wandelen” door Frédéric Gros

In 2013 publiceerde Frédéric Gros, hoogleraar filosofie in Parijs, zijn “Marcher, une filosophie” (“Wandelen. Een filosofische gids”).

Tot rust komen, één worden met de natuur, voldoening: de zegeningen van het wandelen spreken steeds meer mensen aan. Voor lopen is geen scholing, techniek, materiaal of geld nodig. Alleen een lijf, ruimte en tijd.

Wandelen wordt door Frédéric Gros nadrukkelijk beschreven als een filosofische daad en als een spirituele ervaring. Voor veel grote historische of literaire figuren was lopen een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen. Ook existentiële, mystieke en culturele aspecten van het lopen komen in dit boek ter sprake: eeuwigheid, eenzaamheid, stilte, traagheid, vrijheid en de pelgrimstocht. Wandelen zal veel mensen die het van zichzelf niet weten tonen dat ze eigenlijk wandelende denkers zijn.

In een groot aantal kleine hoofdstukken komen al die aspecten ter sprake, afgewisseld met de wandelervaringen van denkers als Rimbaud, Nietzsche, Kant en anderen. Recent verscheen een nieuwe versie van het boek, met een aantal nieuw toegevoegde hoofdstukken. Het boek is een pagina of tachtig dikker geworden. Het is intrigerende lectuur en er we hoeven niet op lange winteravonden te wachten om er aan te beginnen.