Terug naar Inleiding

Pelgrimarge – Camino Academie studiedag

‘Pelgrimeren en het perspectief van de marge’

  • Datum: vrijdag 21 oktober 2022
  • Locatie: Instituut Cervantes, Domplein 3, Utrecht
  • Tijd: 11.00 uur – 16.15 uur. Welkom vanaf 10.30 uur, borrel na afloop tot 17.00 uur
  • Deelnamebijdrage is € 25,- p.p. inclusief koffie/thee, lunch en borrel na afloop. Deze bijdrage kan op de dag zelf (contant) worden voldaan.
  • Aanmelden doet u door een mail te sturen aan caminoacademie@gmail.com

Wie buiten de orde van dagelijkse routines of gevestigde visies en patronen stapt komt in een gebied dat antropologen de ‘marge’ noemen. Op allerlei manieren heeft ook pelgrimage te maken met die marge, en met een cyclus van marge en centrum. Pelgrims stellen zich tijdelijk buiten de normale samenleving en gaan op weg, zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Op deze dag gewijd aan ‘pelgrimarge’ willen we verschillende perspectieven van pelgrimeren en marge verkennen. Van die meervoudige perspectieven komen er met name een drietal aan de orde.
Als eerste het perspectief van de marge verbonden met zingeving. Pelgrims gaan vaak op pad om een antwoord te zoeken op zingevingsvragen. Ze hebben daarbij vaak aparte, spirituele en richting- en zingevende ervaringen, juist omdat ze afstand bewaren tot het gangbare leven.
Een tweede marge perspectief rond pelgrimeren betreft het ritueel repertoire. De officiële instanties en instituties van het centrum hebben altijd moeite gehad met het ritueel van bedevaart en pelgrimage.
Een derde perspectief van marge en pelgrimage is geografisch van aard. Er is een lange traditie dat pelgrimage verbonden is met afgelegen gebieden.

Zie hier enkele perspectieven rond ‘pelgrimarge’ die we in lezingen en discussie willen verkennen. Sprekers komen zowel uit de wetenschap als uit de (pelgrims-)praktijk.
Voor uitgebreidere informatie over de bijeenkomst en over de sprekers: zie https://www.caminoacademie.nl/agenda/2022-studiedag-pelgrimarge/.