Terug naar Aanlopen via de GR5

Frankrijk

Noord Frankrijk

Op volledig scherm weergeven

Vanaf Schengen kun je de GR5 blijven volgen richting Metz en Nancy. De route gaat een stuk naar het westen, daarna vanaf Nancy door dunbevolkt gebied weer naar het oosten.

Je kunt deze omweg westwaarts afsnijden, bijvoorbeeld door richting Sarrebourg te gaan vanaf Schengen. De weg is hier niet inspannend. Er is een vrij gering aanbod aan onderdak. Daarom is het te overwegen een paar dagen vanuit Metz te lopen en met het openbaar vervoer naar een overnachtingsplaats in de stad te gaan. Hetzelfde kan ook vanuit Nancy. Immers, het openbaar vervoer is redelijk goed van en naar de steden in de morgen en aan het einde van de dag.

Enkele kilometers ten noorden van Nancy, in Liverdun bij Nancy heb je verschillende opties. Je kan de hoofdroute GR5 blijven volgen; het klimwerk en wat extra kilometers moet je dan voor lief nemen, maar je wordt beloond met een mooie tocht door de Vogezen. De andere mogelijkheid is voor de variant GR5F te gaan, die de Moezel blijft volgen. In de buurt van de Ballon d’Alsace keer je terug op de GR5.

Wil je in Langres op de Via Francigena overgaan? Dan moet je ofwel de GR5F nemen tot Charmes ofwel neem je in Toul de Jacobsweg naar Langres, hetgeen de kortste verbinding is.  Wil je afbuigen naar de midden- of oostelijke Rome route? Dan adviseren we je om de GR5 te volgen.

Over de heuvels van de Centrale- en Zuid-Vogezen

Na Nancy volgen vlakke velden langs de westrand van de Vogezen. Als gevolg van de vele regenval zijn er langs de hele rand veel meren. Langzaam zie je de heuvels van de Vogezen opdoemen.

Bij Gondrexange beginnen de Vogezen: veel bos, maar wel heel fraai bos. Je komt maar zelden iemand tegen; de GR5 doet waarvoor hij uitgezet is en loopt over de eerste echte top: de Donon. Na het doorkruisen van het dal van de Bruche bij Schirmeck gaat het omhoog naar het concentratiekamp bij Struthof. Voorbij Le Hohwald is de Elzas dichtbij. Na Ribeauvillé gaat het weer flink de hoogte in, dan gaat het langs zichtbare resten van stellingen uit de Eerste Wereldoorlog richting van de route des Crètes. Hier loop je twee dagen over de kam. Dit hele stuk van de Vogezen is druk op feestdagen en midden in de zomer.

De route steekt omlaag naar Metzeral, dan weer omhoog naar de kam. Nu volgt de klim naar het één na hoogste punt tot Rome, de Grand Ballon. Afdalen naar Thann en weer omhoog naar de kam richting Ballon d’Alsace. Dit zijn vrij zware trajecten langs smalle paden. Vanaf de Ballon zie je Belfort in de vlakte. De weg om Belfort gaat langs een aantal meren, en door wat minder interessante trajecten om een grote stad met veel auto-industrie. Lopend door het Fort de Salbert is dat nog beter te zien. Na een flinke rondweg bereik je het einde van het Territoire de Belfort en kom je ongemerkt net voor Nommay in de Jura.

Een alternatief is om in Mont Ste. Odile de pelgrimsroute richting Santiago door de Elzas verder te volgen; dan blijf je in het Rijndal.

Door de Jura tot Pontarlier op de kruising met de Via Francigena

De Jura is een plooiingsgebergte, maar de route loopt eerst dwars op de vlakke kant van de eerste plooi. Langs een spectaculair stelsel van kruisende kanalen ga je het industriegebied uit en kom je in een bosgebied. Langzaam wordt het heuvelachtig; je komt bij een natuurlijk brug, de Pont Sarrazin die al aangeeft dat je in het krijt gebied van de Jura komt. Een stuk van de weg loopt net over de Frans-Zwitserse grens; daarna steekt de weg door naar de Doubs. In de verte zijn de hogere heuvels van de Jura te zien. De route gaat weer omlaag naar de Doubs. Door het mooie dal van de Doubs gaat het dan zuid westwaarts, totdat in Villers le Lac de weg omhoog gaat naar de kam en op 1280 m een blik op de Alpen geeft. Dan ga je omlaag en bij Joux, dichtbij Pontarlier kruist de GR5 de Via Francigena. Een groot fort, het Chateau de Joux benadrukt de strategische waarde van deze kruising. 

De GR5 loopt door naar het Meer van Genève en blijft zuidwaarts in Frankrijk lopen door de Alpen richting Nice.  De Via Francigena trekt zuidwestelijk naar de Alpen richting Italië.

Variant langs de GR5F naar de Ballon d’Alsace bij de bron van de Moezel

Route Van Naar Aantal km
GR5f Liverdun Charmes 69
GR5f Charmes Ballon d’Alsace 120
GR207 en GR7 Charmes Langres (Via Francigena) 150

De GR5 gaat ten noorden van het drukke Nancy en vermijd zo nog even de bergen van de Vogezen. De GR5F, die uit Amspach komt en de westelijke Moezel oever volgt, loopt er aan de westkant voorbij. Even voorbij Toul kom je in een streek waar de bewoning schaarser wordt en daardoor meer rust ademt. De GR5F volgt de loop van de Moezel, (Keltisch voor kleine Maas). Je komt langs de karstgrotten van Sainte Reine en even verderop door het vestingstadje Villey-le-Sec. Tussen Neuves-Maisons en Richardménil wandel je langs de oevers van de Moezel. Bijna met je voeten in het water. Blijf je de GR5F volgen langs de Moezel dan klim je naar zijn bron op de Col de Bussang niet ver van de de Ballon d’Alsace. Daar kom je weer op de GR5.

In het stadje Charmes kun je westwaarts naar Langres gaan over de GR207 en GR7 waar je op de Via Francigena komt; dit is de route met het laagste aantal stijgmeters om van Nancy in Pontarlier te komen. 

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: