Terug naar Aanloop- en verbindingsroutes

Aanlopen via de GR5

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Introductie

Het langeafstandswandelpad GR5 is een hedendaags alternatief voor de historische pelgrimspaden, die naar de voet van de Alpen leiden. Het Europese wandelpad E2 van Galway naar Nice dat eerst via twee verschillende routes door Ierland en Engeland loopt valt samen met de GR5. Het start bij Hoek van Holland aan de Noordzee en loopt via Bergen op Zoom en Maastricht naar Nice aan de Middellandse zee. Het werd in de eerste helft van de jaren 60 van de vorige eeuw ontworpen als natuurwandelpad en is één van de populairste Grote Routepaden in Europa.

Veel mogelijkheden

Je kan aansluiten op de Via Francigena bij de Zwitserse grens in Pontarlier, of in Langres als je de variant GR5F volgt. Tenslotte kan je ook doorlopen tot Saint Dalmas niet ver van de Middellandse zee en daar via de GR52 overgaan op de Via della Costa of de Alta Via dei Monti Liguri, die in Sarzana aansluiten op de Via Francigena.

Doorsteken naar de Midden route kan te Ralingen op de grens van Luxemburg en Duitsland, waar je op een dag wandelen van Trier bent. Een mooi alternatief – wel een omweg – is om bij Goumois aan de Doubs naar de Trans Suisse route te gaan en deze route te volgen tot je bij het Vierwoudstedenmeer bij de Middenroute komt.

De GR5 gaat vanuit het oosten van de Lage Landen richting Rome en doet de Ardennen, de Vogezen en de Jura aan; de route loopt daarmee vaak hoog door de bergen.

 

De route loopt eerst door Hoek van Holland over de eilanden naar Bergen op Zoom, dan in Vlaanderen door de Kempen naar Maastricht. Daar eindigt ook het Pieterpad op de GR5. In Wallonië gaat de GR5 verder langs de Maas door de Ardennen, om verder door de uitlopers van de Eifel op de grens van Luxemburg en Duitsland naar het drielandenpunten te Schengen in Frankrijk te komen.

In Noord-Frankrijk loop je langs de Maginot Linie, het oorlogsslagveld uit WOII. Dit stuk van de GR5 kreeg recent een nieuw tracé. Je komt langs Metz en even boven Nancy kan je kiezen tussen de hoofdroute door de Vogezen of de variant GR5F die de Moezel volgt tot zijn monding nabij de Ballon d’Alsace.

De Vogezen vormen een hoogtepunt op de GR5 die over een oude militaire weg loopt met mooie boswegen en panorama’s. Het drukke industriegebied tussen Vogezen en Jura is dan een beetje het dieptepunt, daarna ontplooit de Jura zich. De weg duikt het dal van de Doubs in, klimt dan naar de hoogvlakte en kruist in Pontarlier de Via Francigena.

Aantrekkelijke afstanden?

Vanaf Maastricht tot Pontarlier is het ongeveer 1100 km langs de hoofdroute en 1000 km langs de variant GR5F. De Via Francigena is daarna ongeveer nog eenzelfde afstand tot Rome.

De GR5 is goed gemarkeerd zodat dit traject ook zonder GPS  gelopen kan worden. Op de GR5 is onderdak redelijk goed te vinden, behalve in het stuk oostwaarts van Nancy tot de Vogezen.

Het is ook mogelijk om de GR5 verder te volgen richting de Alpen en dan bijv. bij Larche een verbindingsweg Santiago – Rome te gebruiken, of om helemaal naar de Middellandse Zee te lopen en de oude kustweg Rome – Santiago te nemen; wel een echt alpiene route. Van de hele GR5 zijn gidsen in het Frans en deels in het Engels en Nederlands beschikbaar.

Overzicht deeltrajecten , afstanden vanaf Hoek van Holland

Deeltraject Van Via Naar Aansluiting Land Afstand (km) Totaal (km)
Door de Lage Landen Hoek van Holland Diest Maastricht Via Monastica, Via Limburgica Nederland, België 368 368
Ardennen Maastricht Burg Reuland Schengen België, Luxemburg 315 683
Frankrijk Schengen Liverdun (bij Nancy) Pontarlier Via Francigena, Jacobsweg Frankrijk 714 1397

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Reisverslagen over de GR5

Op de blog van Jan Buijs geeft hij zijn ervaringen weer over de GR5 die hij tot in de Alpen volgde, waar hij op de Alta Via dei Monti Luguri overstapte.

Op de  blog van Titia Meuwese  vind je dag verslagen over het GR5 traject tot Pontarlier met route plannetjes, overnachtingsplaatsen en hoogteprofielen.

Esther Kluver verhaalt in haar blog over het tocht langs het Pieterpad en de GR5 die ze in verschillende etappes liep tot Pontarlier waar ze overging op de Via Francigena.

Reisverhalen over deze route:

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: