Terug naar Aanlopen via de GR5

Door de Lage Landen

Op volledig scherm weergeven

Van Hoek van Holland naar Maastricht

Voor pelgrims uit Zuid-West Nederland en Noord-West België is de GR5 door de Lage Landen een leuke route om richting Maastricht te lopen en onderweg aan te sluiten op een andere (pelgrims)route. Het is in dit geval echter niet de kortste weg naar Rome!

De GR5 begint in Hoek van Holland met een stuk van het Nederlandse Kustpad, LAW5-1. De route loopt langs de Grevelingen en de slikken van Flakkee. De route is 115 km lang, dus in 4-5 dagen te doen.

Dan stap je België binnen, waar de Grote Routepaden aanduiding echt duidelijk wordt. Meestal wandel je langs vlakke paden en veldwegen. Bos en heide in de Antwerpse Kempen wisselen af met de grote abdijen van Westmalle, Tongerlo, Averbode en Herkenrode. Ook passeer je waterpartijen in de Demerbroeken en de Wijers.

Bij Diest kruist de GR5 de Via Monastica. Je kunt hier de GR5 oppakken als je uit het noorden komt. Of juist vanaf de GR5 overstappen op de Via Monastica om in Reims op de Via Francigena te komen.

Het traject loopt door de Limburgse Hoge Kempen, waar je vooral bos tegenkomt. Het deel van de GR5 door de Lage Landen eindigt in de Maasvallei even voorbij Maastricht. Hier kun je verder lopen over de GR5 richting Frankrijk, of er voor kiezen over te stappen op een andere route richting Rome.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Reisverhalen over deze route:

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: