Terug naar Pelgrimswegen in Nederland

Jacobsweg Amsvorde

Op volledig scherm weergeven

Vanuit Uithuizen in de provincie Groningen loop je via Zwolle en Utrecht naar Antwerpen, waar de Via Brabantica je verder naar Reims op de Via Francigena leidt. De route voert over afwisselende landschappen en onderweg kom je regelmatig pelgrimskerken tegen.

Het eerste deel loopt door Het Hoge Land, een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. In de Middeleeuwen bevonden zich hier vele kloosters, waarvan nu alleen nog de prachtige kerken in de kleine dorpen zijn overgebleven.

In Drenthe loopt de route langs de vele archeologische resten die de provincie rijk is. Over hoge zandruggen en door beekdalen en langs brinkdorpen. Je loopt hier veel door bossen en over heidevelden.

De route loopt vervolgens richting Elburg en Harderwijk en langs het Veluwemeer, door de oude inpolderingen van de Zuiderzee. Het gaat over oude zandruggen met lintbebouwing.

Via de Veluwe loop je naar Amersfoort en naar Utrecht. De bossen maken na Utrecht ruimte voor het Nederlandse polderlandschap als je verder loopt naar Breda. Vanuit Breda loop je door naar Antwerpen, waar aansluiting is op de Via Brabantica.

In Zwolle kan je ook overstappen op de Jacobsweg Nieumeghen, die je naar de Midden- en Oostelijke route voert of via Maastricht laat aansluiten op de GR5 en Via Mosana richting de Via Francigena.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: