Er zijn van 13:15 tot 15:15 twee rondes met workshops, met daartussen een ruime pauze. Daarnaast is er ook een infomarkt met 13 stands, waar je onder andere direct kunt spreken met een aantal makers van wandel- en fietsroutes.

Dit is het overzicht van de twee rondes. Door op de link te klikken kom je bij de toelichting op de inhoud.

SessieSprekerOnderwerp
ronde 1: 13:15 tot 14:00 Pieter QuelleFranciscaanse voetreis
Luc GregoirDe Rijn – Spluga – Apennijnen route door Zwitserland en de Toscaanse Apennijnen
Paulien van GijnDe Via Francigena voor beginners: voor deze lezing kun je je niet meer inschrijven, de zaal is volgeboekt.
ronde 2: 14:30 tot 15:15Titia MeuweseLangs ongebaande paden: ontwikkel zelf (een deel) van je route
Elza VisVerhalen onderweg: voor deze lezing kun je je niet meer inschrijven, de zaal is volgeboekt.
Peter MologPaklijst voor de fiets: voor deze lezing kun je je niet meer inschrijven, de zaal is volgeboekt.
Martine ChardonOntmoeten

Sprekers en workshopleiders:

Thomas Hontelez

Thomas Hontelez is religie-wetenschapper en docent levensbeschouwing. Hij liep in 2014 een pelgrimstocht van Nijmegen naar lstanbul. Sindsdien is pelgrimeren een wezenlijk onderdeel van zijn leven en begeleidt hij tochten voor de Franciscaanse Beweging. Hij is nauw betrokken bij de Walk of Wisdom, een eigentijds pelgrimsritueel.

Pieter Quelle – Franciscaanse voetreis

De Franciscaanse voetreis is een pelgrimsroute van 574 km die van Florence via Assisi naar Rome loopt. De route loopt grotendeels door de Apennijnen en gaat langs eeuwenoude stadjes en vele kloosters waar Franciscus van Assisi (1181 – 1226) ooit verbleef. Velen noemen deze voettocht de mooiste in Italië, vooral omdat er zoveel afwisseling is tussen de overweldigende natuur en de rijke Italiaanse cultuur. Soms kom je geen sterveling tegen en ben je helemaal op jezelf aangewezen. Een goede gids met topografische routekaarten van 1: 25.000 en nauwkeurige gps-tracks loodst iedereen door de moeilijkste omstandigheden. Nieuwsgierig of heb je nog specifieke vragen? Volg dan deze lezing. “Prachtige foto’s” (Waardering eerdere workshopdeelnemers)

Luc Gregoir – De Rijn – Spluga – Apennijnen route, door Zwitserland en de Toscaanse Apennijnen

De Rijn, Spluga en Apennijnen route is een wandelroute door het Zwarte Woud die op de Splügenpas de Alpen overgaat en door de Apennijnen richting Rome loopt.

We bekijken wat hij gemeen heeft met andere routes en waarin hij hiervan verschilt, opties voor het navigeren en overnachten, mogelijkheden de route aan te passen in overeenstemming met de eigen vaardigheden en interesses en het combineren van deze route met de andere Rome routes. Aan de hand van beeldmateriaal krijg je een impressie van wat je op deze route te wachten staat.

Paulien van Gijn – De Via Francigena voor beginners

Paulien van Gijn vertrok afgelopen voorjaar lopend naar Rome. Best bijzonder, want ze hield niet van wandelen, ze is een doorgewinterde fietsster en hardloopster. Maar toch besloot ze te gaan wandelen. Als je dat doet als niet geoefende wandelaar, waar moet je dan beginnen, zowel qua lopen als qua voorbereiden? Kún je je wel voorbereiden op zo’n tocht? Al 10 jaar lid van de Pelgrimswegen naar Rome, dus al die verhalen over “alles wat je thuislaat is meegenomen” kende ze wel en zult u in deze presentatie niet horen. Ook geen verhalen over welke lichtgewicht gadgets en kleding het beste zijn. Evenmin adviezen over wél of géén GPS-app of juist ouderwets met kaarten. Wat deze presentatie wél biedt is een verhaal over wat deze wandeltocht met je doet, fysiek en mentaal. En het enige advies wat ze je met deze presentatie hoopt te geven, is “Ga gewoon!”

Titia Meuwese – Langs ongebaande paden: ontwikkel zelf (een deel van) je route

Steeds meer leden geven aan dat ze een deel van de route zelf ontworpen hebben en niet de gebaande paden nemen. Waarom zou je dat doen? Bijvoorbeeld omdat je van de ene route op de andere wilt overstappen, omdat je van de route wilt afwijken naar een speciaal punt of gewoon omdat je er behoefte aan hebt je eigen plan te trekken. Het wordt steeds makkelijker een eigen route te maken met behulp van een aantal simpel te gebruiken websites. Ik laat aan de hand van voorbeelden zien hoe ik zelf routes ontwerp met Outdoor Active, Komoot en Afstandmeten. Je kunt ze als GPX track opslaan en er op uit gaan. “Inspirerend” (Waardering eerdere workshopdeelnemers)

Elza Vis – Verhalen onderweg

Onderweg op pelgrimsroutes hoor je regelmatig verhalen van mensen die je ontmoet. Of je nu onderweg bent naar Rome, Santiago of Jeruzalem. Herinner jij je een verhaal dat je onderweg hebt gehoord en dat je heeft geraakt ? Heb jij zelf een verhaal dat je misschien met andere pelgrims hebt gedeeld of zou willen delen?

En geeft het schrijven /delen van verhalen een toegevoegde waarde aan je pelgrimstocht? Zijn er verschillen tussen een verslag delen of een verhaal delen ? Misschien heb jij ook nog wel vragen of wil je weten hoe je dat toch doet: verhalen schrijven over je pelgrimstocht. Tijdens de interactieve workshop kun je je ervaringen delen en vragen stellen.

Elza Vis hield een dagelijkse besloten blog bij van haar tocht naar Santiago. Vertelt in opdracht verhalen voor diverse groepen: zelfgeschreven, sprookjes, mythen, verhalen uit het leven, sagen, themaverhalen.

Martine Chardon – Ontmoeten

Zowel voor aankomende als ervaren pelgrims een mooi moment om elkaar te ontmoeten en elkaar vragen te stellen en adviezen en ervaringen te delen. De workshop is bedoeld voor zowel fietsers als wandelaars. Op een wildvreemd persoon afstappen kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Martine maakt dit op een speelse manier wat laagdrempeliger. Zie het als een landelijke huiskamer! Mooi van opzet” (Waardering eerdere workshopdeelnemers)

Peter Molog – Paklijst voor de fiets

Je bent van plan om naar Rome te gaan fietsen. Wat neem je dan allemaal mee. En net zo belangrijk, wat laat je thuis. In deze workshop gaan we het hebben over wat je meeneemt en hoe je het op de fiets pakt. De paklijst voor de fietser die met tent en kookgerei op weg gaat staat centraal. Als je niet kampeert kun je van de lijst een aantal zaken schrappen.

Uitgangspunt is een paklijst die al jaren min of meer hetzelfde is. Veel items worden van commentaar voorzien. Met deze paklijst in de hand, kun je, op basis van je eigen wensen, je eigen paklijst gaan maken. Peter Molog fietste onder andere tweemaal naar Rome. “Heel praktisch” (Waardering eerdere workshopdeelnemers)