Aanlopen langs pelgrimswegen

  Verlofdagen in Europa: klik hier


  Buienradar Europa: klik hier

  Aardbevingen Italië: klik hier

  Toestand bergpassen: klik hier

  Wind, Sneeuw, ...: klik hier

  Advies onweer: klik hier


   

  Aanlopen langs pelgrimswegen

  Het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob en het Vlaamse Compostela genootschap documenteren hedendaagse pelgrimswegen, die aansluiting geven op de pelgrimswegen naar het zuiden.

  Nederland
  België
  Noord Frankrijk
  Verdere informatie

    Pelgrimsweg
  1 Jacobsweg Amstelredam
  2 Jacobsweg Nieumeghen
  3 Jacobsweg Amsvorde
  4 Jacobsweg Audenzeel
  5 Jacobsweg Die Haghe
  6 Jacobsweg Thuredrecht
  7 Via Scaldea
  8 Via Brabantica
  9 Via Monastica
  10 Via Mosana
  11 Via Lemovicemin

   

   

   

   

   

  Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

   

  Voor je op pelgrimstocht gaat, lees je eerst onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!


  Nederland

  Gidsen uitgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

  Bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zijn in het najaar van 2011 twee nieuwe reisgidsen verschenen met een beschrijving van de Jacobswegen in Nederland. Het gaat om zes aanlooproutes die naadloos aansluiten op de routes door België naar Frankrijk.

  Deze Jacobswegen voeren langs routes die de middeleeuwse pelgrim ook zou hebben kunnen lopen. Vrijwel alle Jacobskerken en gasthuizen worden aangedaan, en de wandelaar komt ook op andere plaatsen die voor de pelgrim van belang waren.

  De gidsen bevatten een compacte beschrijving van de routes, heldere kaartjes en veel achtergrondinformatie met bijzondere aandacht voor locaties die verband houden met de geschiedenis van het pelgrimeren. Kaart en beschrijving staan naast elkaar, wat de praktische bruikbaarheid ten goede komt. Met pictogrammen is aangegeven welke voorzieningen men in de plaatsen onderweg mag verwachten.

  deel 1 behandelt de wegen komende vanuit het westen van Nederland. ISBN 97-890-8085-6745.
  deel 2 behandelt de wegen komende vanuit het oosten van Nederland. ISBN 97-890-8085-6752.

  Beide gidsen zijn te verkrijgen bij het Genootschap via de site: www.santiago.nl

  Op de pagina www.santiago.nl/wegnaarbuiten-nederland kan je de zes routes in Nederland visualiseren.

  Op de pagina www.santiago.nl/downloads kan je gps-sporen van de routes en updates voor de gidsen downloaden.

  Leden van het Nederlandse Jacobs Genootschap kunnen op de pagina www.santiago.nl/downloads-pvp overnachtingsadressen bij Pelgrims voor Pelgrims downloaden.


  Routes

  Jacobsweg Amstelredam

  Van Naar Afstand Gids
  Den Oever Roermond via Utrecht 386 deel 1

  Door Haarlem, Amsterdam en Utrecht kom je na ‘s Hertogenbosch in Vessem, waar je over de Via Monastica richting Reims kunt wandelen om naar de Via Francigena te gaan; of je kunt in Vessem doorlopen naar Roermond, waar je verbinding hebt met de Oostelijke en de Midden-route of via het Pieterpad en GR5 met de Via Francigena.

  In Haarlem heb je de optie westelijk te blijven lopen, wanneer je langs de Via Francigena naar Rome wilt gaan door de Jacobsweg Die Haghe naar Gent te nemen of eventueel verder in Schipluiden op de Jacobsweg Thuredrecht naar Antwerpen te gaan.

  Inzoomen op de route met overnachtingsadressen kan je op de site: www.wandelenovernachten.nl

  Pelgrimspad deel 1 en deel 2

  Dit pad is niet beschreven in de gidsen van het Sint Jacobs Genootschap, maar in de gidsen van het Nederlandse Landelijk Wandelnetwerk. De route loopt gelijk met de Jacobsweg Amstelredam.

  Het LAW pad (LAW 7-1 en 7-2) gaat van Amsterdam via ‘s-Hertogenbosch en door Zuid-Limburg naar Visé.

  Jacobsweg Nieumeghen

  Van Naar Afstand Gids
  Sint Jacobiparochie Eijsden 512 deel 2

  Vertrekkende uit Friesland kom je door Zwolle en Nijmegen waar de Midden- en Oostelijke route hun startpunt hebben en vanwaar de Jacobsweg gelijk loopt met de Oostelijke route.  In Maastricht of Eijsden kan je verbinding maken maken met de Via Francigena als je de GR5 of de Via Mosana opgaat.

  Inzoomen op de route met overnachtingsadressen kan je op de site: www.wandelenovernachten.nl


  Jacobsweg Amsvorde

  Van Naar Afstand Gids
  Uithuizen Antwerpen 491 deel 2

  Vanuit Uithuizen in de provincie Groningen loop je via Zwolle en Utrecht naar Antwerpen, waar de Via Brabantica je verder naar Reims op de Via Francigena leidt. In Zwolle kan je overstappen op de Jacobsweg Nieumeghen, die je naar de Midden- en Oostelijke route voert of via de GR5 een alternatief biedt om op de Via Francigena te komen.


  Jacobsweg Audenzeel

  Van Naar Afstand Gids
  Oldenzaal Doesburg 95 deel 2

  De Jacobsweg Audenzeel verbindt de regio Twente met de Jacobsweg Nieumeghen in Doesburg, niet ver meer van Nijmegen.


  Jacobsweg Die Haghe

  Van Naar Afstand Gids
  Haarlem Gent 267 deel 1

  De Jacobsweg Die Haghe loopt langs de kust van de Noordzee vanuit Haarlem naar Brugge of Gent. In Schipluiden kan je overstappen op de Jacobsweg Thuredrecht. In Vlissingen neemt de Via Scaldea, die tot Reims gaat, het over van Die Haghe.


  Jacobsweg Thuredrecht

  Van Naar Afstand Gids
  Schipluiden Kapellen 153 deel 1

  De Jacobsweg Thuredrecht gaat langs Rotterdam naar Antwerpen, waar de Via Brabantica aanvangt of naar Bergen-op-Zoom waar je kan overstappen op de GR5 om de Oostelijke- en Midden route te bereiken. De GR5 wordt beschreven op de pagina aanlopen langs de GR5.


  België

  Het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela stippelde vijf pelgrimswegen uit tussen Nederland en Frankrijk, die je ook op je weg naar Rome kan gebruiken. In Vlaanderen zijn de routes op bescheiden wijze bewegwijzerd met het Europese Compostela-embleem, in stedelijke centra soms met bronzen schelpen. In Wallonië is er een uitgebreide bewegwijzering.

  De meest gelopen routes vanuit Nederland in België zijn de Via Brabantica en de Via Monastica.

  De gidsen van het Vlaams Genootschap

  De gidsen van het Vlaams Genootschap bevatten een gedetailleerde routebeschrijving, achtergrondinformatie, topografische kaarten (1:50 000) en uitgebreide praktische informatie, o.a. over de overnachtingsmogelijkheden langs vier pelgrimsroutes door Vlaanderen en Wallonië.

  De boekjes kan je bestellen bij de Verkoopdienst van het Genootschap. www.compostelagenootschap.be
  Bestellingen enkel per geschreven post, bij voorkeur email-post (pelgrimswinkel@compostelagenootschap.be ). De betaling gebeurt na ontvangst van de factuur.

  Daarnaast zijn de gidsen van het Vlaamse Genootschap ook bij het Nederlandse Genootschap te bestellen via de site: www.santiago.nl of het Waalse Compostela Genootschap op hun site www.st-jacques.be

  Informatie over de vijf routes kan je lezen op de site www.compostelagenootschap.be van het Vlaamse Genootschap. Op deze site kan je ook de aanvullingen downloaden.

  De gidsen zijn te raadplegen in de bibliotheek van het Compostela Genootschap te Mechelen, BE op zaterdag van 10 tot 16 uur.

  In de reeks De Weg van de Franken van Ben Teunissen is in deel I een route van Maastricht naar Reims beschreven, die over Pelgrimswegen door België loopt.

  Op de pagina www.santiago.nl/downloads van het Nederlandse Genootschap kan je diverse gegevens zoals gps-tracks en overnachtingsplaatsen downloaden voor het Belgische deel van de routes.

  Website en GPS sporen

  Op de site van het Vlaamse Compostelagenootschap vind je actuele informatie en een mogelijkheid de GPS sporen op basis van de gidsen te downloaden: https://compostelagenootschap.be/op-weg/pelgrimswegen/stappen/vertrekken-belgie-luxemburg/

  Routes

  Via Mosana

  Route Van Naar Afstand
  Via Mosana
  Maastricht Namen  120km / 5-6d.

  Pelgrimsweg naar Reims © Ben Teunissen

  De Weg van de Franken I (Maastricht – Grand St. Bernard)

  Startend in Maastricht is dit de eerste pelgrimsweg in de gids die door De Weg van de Franken richting Reims gevolgd wordt. Na deze weg ga je over de Via Monastica en de Via Lemovicensis om Reims te bereiken. De afstand Maastricht – Reims is 380 kilometer en wordt in deze gids in zeventien etappes afgelegd.
  ISBN 9 789048 430260, bijgewerkte uitgave najaar 2017.

  GPS-sporen kunnen gedownload worden van de site: http://www.gps-route.org/ Verdere informatie vind je op de site www.dewegvandefranken.nl

  Duitse Wandelgids Outdoor – Pelgrimsroute Belgien: Via Mosana / Via Monastica
  Deze gidsen bevatten een routebeschrijving en praktische informatie, maar de kaartjes tonen weinig details.
  Conrad Stein Verlag (ISBN 9783866861398)

  Sint Jacob in Luik

  De Via Mosana wordt ook beschreven van Visé of Aken naar Namen
  in een brochure Topo-guide du CHEMIN DE SAINT-JACQUES  ‘Via Mosana’ van de Association Belge des Amis de Saint Jacques de Compostelle (het Waals Genootschap van Santiago).

  Voor meer info kan je terecht op de site van het Genootschap.


  Via Monastica

  Route Van Naar Afstand
  Via Monastica
  Vessem Rocroi via Namen  175

  De Via Monastica vertrekt in Vessem en komt langs de Norbertijnen abdijen van Postel, Tongerlo en Averbode. Van daar gaat het via Scherpenheuvel of Diest naar Budingen en verder via Zoutleeuw en Heylissem (voormalige abdij) of Tienen en Hoegaarden naar Jodoigne. Via de RAVeL-fietsroute wandel je naar Namen en verder langs de Maas naar Leffe en Givet (F). In Namen komt de route Via Mosana, die in Maastricht vertrekt op deze weg uit. De afstand Namen tot Rocroi is 105 km. In Rocroi kan je verder langs de Via Lemovicensis (GR546) naar Reims.

  In de gids Via Monastica, uitgegeven door het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela worden ook drie alternatieve routes behandeld: via Scherpenheuvel, Zoutleeuw en Hélécine, Doische en Vaucelles.

  De gidsen De Weg van de Franken I en Pelgrimsroute België, die zijn vermeld onder de Via Mosana, behandelen ook de Via Monastica.


  Via Brabantica

  Route Van Naar Afstand
  Via Brabantica
  Bergen op Zoom / Breda Jodoinge 120km / 5-6d.

  Langs de Via Brabantica wandel je van Bergen-op-Zoom of Breda via Antwerpen en Mechelen naar de Via Monastica in Jodoigne. Met een variant loop je in Mechelen door naar Brussel en verder langs de GR128 naar Jodoigne.

  Via de RAVeL-fietsroute wandel je naar Namen en verder langs de Maas naar Leffe en Givet (F). In Rocroi kom je uit op de route, die in Maastricht vertrekt en loop je verder langs de Via Lemovicensis (GR546) naar Reims.

  Het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela heeft de gids Via Brabantica uitgegeven die deze route behandelt. De gids bevat kaartjes en overnachtingsadressen.


  Via Scaldea

  Route Van Naar Afstand
  Via Scaldea
  Vlissingen Reims  373

  De Via Scaldea start in Vlissingen en eindigt in Reims. Tijdens deze pelgrimstocht stap je door Gent, Oudenaarde, Tournai, Sebourg, Maroilles en Château-Porcien, waar je op de Via Lemovicensis komt. Het laaste deel van Château-Porcien tot Reims is ook beschreven in de Franstalige gids van de Via Lemovicensis.

  De gids bestaat uit twee delen en bevat topokaarten op schaal 1:50.000 en besteedt eveneens aandacht aan overnachtingsadressen, abdijen en kloosters, diensten voor toerisme.


  Noord Frankrijk

  Routes

  Via Lemovicensis

  Route Van Naar Gids Afstand
  Via Lemovicensis
  Rocroi Vézelay via Reims Route des pélerins RP51  

  Grote route paden : Sentier de St-Jacques: Namur – Vézelay

  Deze route loopt over de GR 546

  Franstalig, ISBN:    978-2-7514-0625-6

  Aantal pagina’s:    208    Datum uitgifte:    04/2013

  Deze gids is te bestellen bij het Waalse Compostela Genootschap op hun site www.st-jacques.be

  De gids Weg van de Franken Deel 1 beschrijft deze weg van Namen tot Reims.


  Verdere informatie

  Overzichtskaart Sint Jakobswegen

  Op de pagina www.santiagoroutes.nl/ vind je een interactieve kaart die verwijst naar routes die je kan gebruiken om aan te sluiten op de via Francigena vanuit Nederland en België.

  Andere lange afstands wandelpaden

  Op de site van wandelnet zijn alle LAW paden en streekpaden in Nederland te vinden. Hiermee kun je eenvoudig een route van huis naar een door jouw gewenst punt bepalen.

  In België worden de lange afstands wandelpaden (GR’s) beschreven op de site van de Grote Route Paden.