Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Poste restante

Guus Wesselink en Riet van Laake, Een goede voorbereiding is het halve werkHet is ondoenlijk om alle kaarten en gidsen die je onderweg nodig hebt, mee te sjouwen. Daarom sturen pelgrims graag materiaal Poste Restante.

Lang niet alle ervaringen met het laten versturen en elders ontvangen van post zijn positief. Ervaringen in Duitsland zijn negatief. De Deutsche Post is zelfs gestopt met deze service.
In Frankrijk wordt post op hoofdpostkantoren vijftien dagen bewaard.
De Zwitserse Post biedt de service nog wel en heet dan: Postlagern.
In Italië kun je er beter niet op vertrouwen.

Hoe dan wel versturen?

Betrouwbaarder is verzending van spulletjes naar een hostel, Jeugdherberg (Ostello per la Gioventù) of hotel. Kies dus vooraf op je geplande route een of meer geschikte locaties. Je kunt de gekozen adressen opzoeken in je gids of op het internet. Wij helpen je hier met overzichten van diverse jeugdhergen op je route naar Rome!

Overzicht jeugdherbergen in België
Overzicht jeugdherbergen in Frankrijk
Overzicht jeugdherbergen in Duitsland
Overzicht jeugdherbergen in Zwitserland
Overzicht jeugdherbergen in Italië

Het is verstandig wel van te voren te communiceren dat je iets naar hen toe wilt zenden en te vragen of ze dat voor je willen bewaren.

poste-restante

Opvallende adressering 

Verder is het erg handig om het volgende te doen:
Maak je pakket klaar dat je naar plaats X wilt zenden. Plak het af met een groot etiket waarop de achternaam van de ontvanger (liefst in blokletters) staat vermeld.
Ergens anders op dat pakket (bij voorkeur niet de frankeerzijde!), maar veel kleiner: (niet je eigen) naam en complete adres van de afzender.
Noem dat ook Versand Adresse, Adresse de livraison of de Italiaanse equivalent: Indirizzo di spedizione. Het komt vaak voor dat er fouten worden gemaakt bij de verzending! Maak het pakket opvallend, wees duidelijk waar het naar toe moet en probeer vergissingen uit te sluiten.

PR post

Verzendtijd

Stel dat een pakket er op 1 juni moet zijn. Ga ervan uit dat de verzending tien dagen duurt. Dat kan veel korter zijn, maar in elk geval niet langer (tenzij het gevreesde kwijtraken opspeelt; daar is geen kruid tegen gewassen)
Maak vooraf alle pakketten klaar met duidelijke etiketten en vraag het thuisfront ze tijdig te versturen.