Overnachten
‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan’.
Dit is een oude tekst die voor pelgrims naar Rome zeer herkenbaar zal zijn. Als pelgrim krijg je zeker hulp of onderdak, wanneer je daar om vraagt. Toch is het goed om je vooraf te oriënteren, waar op de route onderdak beschikbaar is.
De vereniging houdt zelf geen lijst van overnachtingsmogelijkheden bij, maar verwijst naar de ontwikkelaars van de individuele routes. De meeste gidsen en websites van de routes bevatten een lijst van beschikbare overnachtingsmogelijkheden. Je vindt aan het eind van iedere etappe het adres van een ostello (hostel) en soms een klooster. En de luxe pelgrims vinden er vaak mogelijkheden voor camere (kamer), agriturismo (boerderij), B&B of hotel.
Onderweg naar Rome kom je – buiten de ‘officiële’ Via Francigena – weinig speciale verblijven voor pelgrims tegen. Je zult het dan moeten doen met hotels of jeugdherbergen langs de route of (vooral voor fietsers) kampeerplaatsen al dan niet bij een boer.
Onderweg met tent
Er zijn positieve ervaringen van wandelende pelgrims die hun tent meenemen. Vaak stuurt men dan in Zwitserland of Oostenrijk het kampeermateriaal weer retour, omdat er in Italië nauwelijks kampeergelegenheden zijn. Voor fietsers geldt dit laatste niet, zij kunnen immers kamperen op iets grotere afstand van de routes.
Over de keuze om wel of niet een tent mee te nemen, gelden ook nog andere factoren zoals:
- Het gewicht van de rugzak of op je fiets neemt drastisch toe met de keuze voor een tent. Natuurlijk zijn er ultra lichtgewicht tenten en tarps (lichtgewicht zeil dat als dak kan dienen). Maar met de tent komen ook de slaapzak en meestal de kookspullen er bij.
- Een pelgrimsreis naar Rome vanuit Nederland duurt zo om en nabij de honderd (wandelaars) tot dertig (fietsers) dagen. Dat tikt aan bij een ‘hotelreis’, temeer omdat je dan ook in hotels of restaurants eet. Aan de andere kant zijn lichtgewicht spullen ook prijzig.
- Soms is het prettig onderweg ‘vastigheid’ te hebben tijdens de fysiek en emotioneel enerverende tocht. Een tent biedt een stukje vertrouwdheid, omdat hij elke nacht hetzelfde is. Ook geeft een tent het veilige gevoel dat je hem altijd wel ergens kunt opzetten, ook als je tegen de avond ‘in the middle of nowhere‘ bent.
Op de pagina slaapplaatsen vind je algemeen en per land een aantal suggesties om je te helpen een plaats te vinden om te overnachten. Verder een tabel om per route snel de onderdakopties te vinden.