Terug naar Via Francigena per fiets

Besançon - Ivrea

Direct na Besançon volgt de zware klim de Jura in. Maar is het meer een klim naar een hoogvlakte, eenmaal boven ervaar je niet dat je in de bergen zit. Om de drukke verbinding tussen Besançon en de Zwitserse grens te vermijden, is de route wat langer dan strikt noodzakelijk.
In het traject tussen Besançon en Pontarlier zit een stuk niet geasfalteerde weg dat bij slecht weer beter kan worden vervangen door de opgenomen asfaltvariant.

Naar het dal van de Rhône

Na Besançon wordt er steeds meer geklommen dan gedaald en gaat de klim naar de Col de Jougne ongemerkt. De pas ligt op een rotonde en je bent er voorbij voordat je het in de gaten hebt.

Na de afdaling naar Orbe volgt een lang en redelijk vlak traject tot Lausanne. Na Lausanne gaat de route hoog boven het Meer van Genève langs, door de wijngaarden.

Het dal van de Rhône is vlak, maar je fietst wel ineens in de bergen. Tot Martigny zijn er weinig hoogteverschillen te overbruggen.

Tweeduizend meter klimmen

Na Martigny begint de klim naar de Grote Sint-Bernhard. In 40 kilometer is dit 2000 meter klimmen. Ruim 30 kilometer moet dat over de hoofdweg door het dal. Na het begin van de tunnel wordt het beduidend rustiger op de weg, maar nu begint de klim naar de pas ook echt.

Vanaf de pas fiets je over de door de EAVF uitgezette route. Tot aan Rome is er de wit/licht blauwe bewegwijzering.

Na het passeren van de pas op 2469 meter begint de lange afdaling naar Aosta. Na Aosta daal je verder af tot aan de Povlakte, maar het gaat vanaf hier heel geleidelijk naar beneden. Na Ivrea ben je min of meer de bergen uit.

Interessante steden: Orbe, Lausanne, Aosta.

Peter Molog:
Al snel vallen  de eerste druppen. Er blijkt ineens een enorm regengebied te zijn.
Om half tien verschans ik me in een oude Maison Forestière. Ik zal er tot half vier blijven. Er staan een aantal lastige stukken op het programma voor vandaag. Met deze heftige regen is het niet het goede weer om bospaden te verkennen. Er is een lange bank, ik rol mijn matje en slaapzak uit. Lezen en slapen.

Het regent soms hard, anders heel hard.

Reisverhalen over deze route:

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: