Per fiets


Via Francigena per fiets

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Introductie

Een bekende en goed beschreven pelgrimsroute is de route van Canterbury (Engeland) naar Rome. Er is nu ook een beschrijving van deze route beschikbaar voor de fietser. Na het oversteken van Het Kanaal leidt de route je door het noordoosten van Frankrijk.

Dan via de Jura naar Zwitserland, vervolgens over de Grote St. Bernhardpas, de hoogste bergpas voor de pelgrim op weg naar Rome, naar Italië. De route door de Povlakte is nagenoeg vlak. Na de oversteek van de Apennijnen via de Passo della Cisa volg nog een heuvelachtige route door Toscane en Lazio. De lengte van de route is ongeveer 2000 km.

Een klassieke pelgrimstocht

De Via Francigena  is een middeleeuws netwerk van wegen, dat in de middeleeuwen reizigers uit de Britse eilanden, de lage landen en Frankrijk naar Rome leidde. Historici, en ook de European Association Via Francigena (EAVF) laten de Via Francigena beginnen in Canterbury, vanwaar bisschop Sigeric in het jaar 990 Rome bezocht. Van zijn reis hield hij een dagboek van de route op zijn terugreis uit Rome bij. Dit boek werd in juli 1985 ontdekt door de antropoloog Giovanni Caselli en vormt de basis om een moderne pelgrimsweg naar Rome uit te zetten. In 2004 is de Via Francigena ook als belangrijke historische weg erkend door de Raad van Europa.

Waar starten?

Vanuit de lage landen trek je langs de Sint Jacobswegen naar Reims, waar je de Via Francigena oppakt en door kunt fietsen tot in Vaticaanstad.

Als je de route van Sigeric helemaal wilt volgen begin je dus in Canterbury. Wil je niet oversteken naar Engeland, dan zijn er vanuit Nederland en België diverse mogelijkheden om de Via Francigena ergens in Noord-Frankrijk op te pakken. Tot in Italië zijn er maar weinig fietsers op de route, regelmatig fiets je wel parallel aan de lopers langs deze route.

Veel laag en minder hoog

De Via Francigena verkiest de vlakte boven de bergen. Het is geen saaie route, maar een weg vol betekenis, schoonheden en uitdagingen. Je trekt door een gebied met meer dan drieduizend jaar geschiedenis, je pelgrimeert door vier landen en drie taalgebieden.

Onvermijdelijk moet je drie bergruggen over: de Jura, Alpen en Apennijnen. En vlakte is daarbij een relatief begrip. Ontelbare heuvels, dalen en rivieren zul je langs je weg tegenkomen. De Grote Sint Bernhardpas, op 2469 meter hoogte, ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië en is onder voorbehoud van uitzonderlijke weersomstandigheden van begin juni tot eind oktober begaanbaar.

Wanneer je de Alpen bent gepasseerd, zul je van half juni tot en met augustus rekening moeten houden met temperaturen die hoog kunnen oplopen.

Eenzaam en alleen?

De Via Francigena is ruim 2000 kilometer lang. Als je in Nederland of Vlaanderen vertrekt zal dit wat meer of minder zijn. De volledige route kun je in 4 of 5 weken afleggen. Hierbij krijg je meer dan dertigduizend stijg meters te verwerken, maar gelukkig gaat dat geleidelijk aan. Vanuit de Lage Landen volgen jaarlijks enkele honderden pelgrims deze route te voet, maar de fietsroute is nog nieuw. Hoe dichter je Rome nadert, hoe meer kans je hebt een mede pelgrim te ontmoeten, maar zeer druk is de Via Francigena nog nergens. Je hoeft geen atleet te zijn om Rome te halen, maar een goede conditie en luisteren naar je lichaam zullen het plezier, dat je aan deze tocht beleeft, zeker verhogen. We raden je sterk aan de raadgevingen er op na te slaan die we van ervaren pelgrims kregen.

Je route vinden

Het deel van Canterbury naar de Zwitsers/Italiaanse grens bovenop de Grote Sint-Bernhard is niet bewegwijzerd. Vanaf de Italiaanse grens is de route goed bewegwijzerd.

Het deel van Canterbury naar de Grote Sint-Bernhard is uitgewerkt door Peter Molog. Op zijn site CicloVia Francigena, zijn alle gegevens te vinden voor de route tot aan de Grote Sint-Bernhard. Tevens wordt hier verwezen naar de site van de EAVF voor het deel van de Grote Sint-Bernhard naar Rome.

Het Italiaanse deel is ontwikkeld door de European Association of the Via Francigena Ways (EAVF)

Omdat niet iedereen eerst naar Canterbury wil, is er ook een aantal aanrijroutes vanuit Nederland aangegeven op de site CicloViaFrancigena.

Overzicht deeltrajecten

Deeltraject Van Naar Aansluiting Land Afstand (km) Totaal (km)
Canterbury – Reims Canterbury Reims Fietsroutes vanuit Nederland GB, F 388 388
Reims – Besançon Reims Besançon F 340 728
Besançon – Ivrea Besançon Ivrea F, CH en I 390 1118
Ivrea – Fornovo di Taro Ivrea Fornovo di Taro I 290 1408
Fornovo di Taro – Lucca Fornovo di Taro Lucca Via Francigena I 194 1602
Lucca – Rome Lucca Rome I 424 2026

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft lees onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!