Terug naar Via Romea Germanica

Schongau – Bassano de Grappa

De alpen over

Op volledig scherm weergeven

Het traject door de Alpen en de Dolomieten

Na Schongau rijdt je echt de bergen in. Via Garmisch-Partenkirchen en Mittenwald ga je naar de eerste pas, de Buchner Höhe. De klim erheen is niet zwaar. Het grootste deel van de klim gaat geleidelijk. Het dal voor de Buchner Höhe is een van de mooiste punten van de oversteek over de Alpen.
Na de pas een lange afdaling naar het dal, waarna je via Innsbruck in de richting van de Brenner gaat. De Brennerpas is zeker niet de mooiste oversteek over de Alpen. Het is al meer dan 2000 jaar is een drukke verbinding. En dat laat zijn sporen na. Vandaag de dag een spoorlijn, een autoweg en een Bundesstrasse.

De afdaling gaat echter over een vrijliggend fietspad. Onverwacht volgt nog een zware klim naar Auf den Ritten. Er is hier een alternatief mogelijk door het dal. Het alternatief volgt min of meer het tracé van de oude Romeinse weg. Maar door het instorten van de brug over de nauwe kloof van de Eisack/Isarco, was het in de dertiende eeuw niet mogelijk om deze weg te volgen.
Na Trento volgt er nog een korte klim de Dolomieten in. Het is dan tot Bassano del Grappa een spectaculair landschap waar je doorheen rijdt, maar echt klimwerk is er niet meer.

Op dit traject loopt de route tussen Oberau en Telfs (in het dal van de Inn) en tussen Neumarkt/Egna en Bassano del Grappa samen met de route van Hans Reitsma (totaal ruim 200 kilometer).

Citaat Albert van Stade

Bij die plaats (Innsbruck) ligt een klooster, waar links naast het altaar Haymon begraven is. Diens graf is dertien voet lang, twee voet daarvan liggen onder de muur en het graf steekt elf voet naar buiten uit.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: