Terug naar Via Romea Germanica

Stade – Wernigerode

Het vlakke Noord-Duitse landschap

Op volledig scherm weergeven

Na het verlaten van Stade (een oude Hanzestad) gaat het eerst door het vlakke Noord-Duitse landschap. Langs Bergen, met zijn beladen geschiedenis van het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Wat opvalt in de oude beschrijving dat er in eerste 130 kilometer geen plaatsen worden genoemd. De directe omgeving werd blijkbaar bekend geacht.
Ook loopt de route door het dorp Rietze. Nu een onbetekenend dorp, toch genoemd in de tekst van Albert van Stade. Wellicht was er een hospitium?
De eerste grote stad waar je doorkruist, is Braunschweig. Voor de liefhebber van vakwerkbouw is Wolfenbüttel een absoluut hoogtepunt. Tot Wernigerode blijft de route nog redelijk vlak.

Het land is vlak en in de loop van de ochtend steek ik het Mittellandkanaal over. Hier reed in ik 2016 ook al eens. Om een uur of 12 ben ik in Braunschweig, bekijk de kerk en lunch er in de zon.

Dan op weg naar de camping westelijk van Braunschweig. Iets over tweeën ben ik er. Ik sta voor een gesloten hek, ik bel een telefoonnummer wat er hangt. En hoor dat de camping definitief gesloten is. En er worden geen uitzonderingen gemaakt.

Iets ten noorden van waar ik sta is er nog een andere camping, ik fiets erheen, maar die blijkt nog niet open. Pas op 1 juni.

De camping die nu nog op fietsafstand ligt, is die bij Uetze, waar ik vanmorgen vertrok. Ik ga dus maar terug.Een lange dag fietsen, en geen kilometer verder.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: