Per fiets


Via Romea Germanica

Een historische route door Duitsland, Oostenrijk en langs Ravenna.

De Via Romea Germanica begint in het Noord-Duitse Stade (nabij Hamburg) en loopt in een tamelijk rechte lijn naar het zuiden naar Rome.
De route van de Via Romea Germanica is gebaseerd op een tekst uit ca. 1236, de Stader Itinerar.

De route van de abt van Stade

In 1236 reisde Albert von Stade naar Rome. Hij was abt van het klooster in Stade. Het was een klooster van de Benedictijner Orde. Albert wilde overgaan naar de orde van de Cistercienzers, maar daar was de toestemming van de paus voor nodig.
Hij reisde via Frankrijk naar Rome. Vermoedelijk ging hij langs Citeaux, al wordt dat niet beschreven. Van Rome terug naar Stade reisde hij via de kortst mogelijke weg. Eenmaal weer thuis, beschreef hij zijn route, met een aantal varianten.
De beschrijving van de route bevat plaatsnamen, afstanden, aanwijzingen om lastige punten in de route te omzeilen en toeristische informatie. Kortom, al een ideale reisgids.
De terugreis van Rome naar Stade is de basis voor de moderne pelgrimsroute van Stade naar Rome, die vooral voor Duitsers dezelfde rol heeft als de Via Francigena voor Engelsen en Nederlanders.

Waar starten?

Vanuit de Lage Landen trek je eerst oostwaarts om op de route te komen, als je naar Stade zelf wilt gaan kun je de Eurovelo 3 of de Jutlandroute een stuk volgen.

Door Duitse geschiedenis

De Via Romea Germanica volgt de oude handels- en pelgrimsroutes vanuit Noord-Europa naar Rome. Je volgt in de voetstappen van Duitse en Scandinavische pelgrims. In Duitsland is de route vrij bekend, de fietsroute volgt niet steeds het traject dat te voet wordt afgelegd.

Op volledig scherm weergeven

Deeltraject Van Naar Land Afstand (km) Totaal (km)
Stade – Wernigerode Stade Wernigerode De 310 310
Wernigerode – Schmalkalden Wernigerode Schmalkalden De 210 520
Schmalkalden – Schongau Schmalkalden Schongau De 480 1000
Schongau – Bassano de Grappa Schongau Bassano del Grappa De, Au, I 445 1445
Bassano de Grappa – San Martino in Strada Bassano del Grappa San Martino in Strada I 290 1735
San Martino in Strada – Rome San Martino in Strada Rome I 425 2160

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft lees onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!