Terug naar Via Romea Germanica

Wernigerode – Schmalkalden

Door de Harz en het Thüringerwald

Op volledig scherm weergeven

Na Wernigerode begint direct de klim over de Harz. Een korte maar stevige klim omhoog. De route blijft 30 kilometer op hoogte en daalt dan weer. Wie het beeld heeft van de Harz met grote donkere sparrenbossen, komt bedrogen uit. Kilometers loopt de route door kale vlaktes, waar ooit sparren stonden. De klimaatverandering heeft hier zijn werk grondig gedaan in de monotone sparrenbossen.

Via mooie steden als Bad Langensalza en Gotha gaat het door licht golvend landschap, naar de voet van de volgende klim.
In tegenstelling tot de Harz, is het Thüringer Wald slechts een richel in het landschap. Maar wel één met een niet al te lastige klim naar 700 meter. En direct een afdaling naar Schmalkalden.

Citaat Peter Molog

Ik dacht dan nog een kilometer of 10 tot de camping te moeten.  Dat valt tegen. Hemelsbreed is de camping nog geen 10 km , maar de kortste route is 25.

Met wat puzzelen onderweg kan ik het wel verkorten, maar het gaat kilometers over matige landbouwwegen. Zwaar, maar eigenlijk wel leuk. En het levert een mooie route op.

Op de camping is onverwacht een restaurant. Hoef ik geen boodschappen meer te doen.

Douchen is wel een probleem. Degene die de aanmeldingen doet is weg, dus kan ik me niet melden en dus is er geen formulier, en dus heb ik geen toegang tot het sanitair.

Dan maar wassen bij de kraan achter de tent. Heb geen zin om te wachten wanneer er eindelijk iemand komt.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: