Terug naar Oostelijke route

Via degli Dei of Weg der Goden

De doorsteek van de Apennijnen van Bologna tot Fiesole vlakbij Florence werd al door de Etrusken gebruikt en de Romeinen legden de Via Flaminia Militaris aan. Deze overgroeide weg werd in de jaren 80 van de twintigste eeuw weer blootgelegd en met andere paden tot de Godenweg opgebouwd. De oostelijke route volgt de Godenweg van Bologna naar Florence.

Over Romeinse paden

Het grootste deel van deze route gaat over (berg)paden en landwegen, door vruchtbare valleien en over beboste bergen, een stuk gaat over het oude Romeinse plaveisel. Op de Oostelijke route ligt het hoogste punt van de oversteek van de Apennijnenop 1202 meter hoogte. Dit is de Banditacce, vijf kilometer ten noorden van de Passo della Futa. De weg over heuvelruggen levert fraaie vergezichten, het is een vrij inspannende route.

Op de Passo della Futa die op 902 meter ligt bij het indrukwekkende Duitse kerkhof is de kruising met de Grande Escursione Appenninica (GEA) als verlengde van de Middenroute. Deze GEA gaat vanaf hier zuidoostwaarts en kruist de Franciscaanse voetreis bij Camaldoli. Zie het overzicht van routes in de Apennijnen.

Wil je de drukte van Florence vermijden, dan kun je ter hoogte van Santa Margherita a Saletta, een paar kilometer voor Fiesole, afslaan naar Sant ‘Ellero, waar je op de Franciscaanse voetreis uitkomt. Voor deze verbinding (25 km) ben je aangewezen op een kaart of een GPS-spoor.

aanloop Via degli Dei Via degli Dei
van Bologna van Sasso Marconi van Passo della Futa
naar Sasso Marconi naar Passo della Futa naar Florence
14 km 48 km 64 km

Blog: Rinse van Gans 
“Inmiddels was ik er al van overtuigd dat de Goden een bedenkelijk gevoel voor humor hebben. Maar daar morgen waarschijnlijk meer over. De eerste ontmoeting met de weg was via het klooster van St. Luca. Arme nonnen. Wat een klim. En ik begrijp nu ook waarom nonnen een habijt dragen. Er zijn geen broeken waar die ijzeren kuiten in passen. 
Maar er zijn natuurlijk ook weer van die Übermenschen. Hardlopers. Terwijl ik naar boven puf, vlinderen die gasten alsof het niks is naar boven. 

Reisverhalen over deze route: