Terug naar Oostelijke route

Romantische Strasse

De Romantische Straße is een populaire toeristische route met een wandel-, fiets- en auto-variant. De route werd in 1950 ontworpen om in de naoorlogse periode de economie weer op gang te brengen. Je komt langs de mooie panorama’s en de heropgebouwde middeleeuwse stadjes. Er is veel te zien en er is een goede toeristische infrastructuur rond de route. 

Afhankelijk van het vorige traject kom je in Tauberbischofsheim of in Rothenburg ob der Tauber op de Romantische Strasse.
Het is niet een heel nieuw traject. Dit was al in de Middeleeuwen de verbindingsroute van het welvarende Maingebied naar Italië over dezelfde lage Reschenpas die ook nu nog de Oostelijke route volgt. De route loopt voornamelijk door de dalen. Je loopt over de terrassenhellingen van het Maindal.

Daarna voert de route door de lichte hellingen van het Tauberdal. Over de ruige Frankenhoogte kom je in de Nördlinger Ries, een gigantische krater van een meteorietinslag. Daarna doorkruis je de bossen en hoogten van de Schwäbische Alb om de Wörnitz te volgen tot hij in Donauwörth bij de Donau uitkomt.

Langs de Donau

De Donau over volg je verder de rivier de Lech, die langs de belangrijke Romeinse stad Augsburg gaat. Donauwörth was het eindpunt van de Romeinse Via Claudia Augusta. Bedenk dat de huidige wandelweg Claudia Augusta vanaf Füssen wordt gebruikt. Even voor Füssen kom je voorbij het slot Neuschwanstein, het onafgewerkte megalomane sprookjeskasteel van Ludwig II van Beieren uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Romantische Straße
van Tauberbischofsheim van Rothenburg van Donauwörth
naar Rothenburg naar Donauwörth naar Füssen
70 km 176 km 202 km

Mijn wonderlijke voettocht naar Rome, Adrianus  Jacobs
“Vandaag gaat mijn pelgrimsreis verder en zodra ik Augsburg verlaat, kom ik in een gigantisch en prachtig natuurgebied, het Lechauwald, dat, zoals de naam al doet vermoeden, wordt doorkruist door de Lech. Ik passeer geen enkel ander dorp op weg naar Prittriching, een tocht van 22 kilometer waarbij ik 50 meter in hoogte ben gestegen. Dat is maar een klein hoogteverschil, maar binnen deze afstand zijn er in de Lech drie waterkrachtcentrales gebouwd.”

Reisverhalen over deze route: