Terug naar Oostelijke route

Langs de Rijn door het westen van Duitsland

De tocht begint bij Nijmegen, vanwaar de route de eerste ruim 600 km de Rijn volgt. Die stroomt tot Bonn door vrij vlak gebied, langs dichtbevolkte streken. Daarna volgt het klassieke Rijndal, stroomopwaarts kronkelt de Rijn tussen Eifel en Westerwald, tussen Hunsrück en Taunus. De wandelroute gaat soms onderaan, soms boven over de hellingen. Dan gaat de route oostwaarts tot Beieren.

Jakobspilger im Rheinland Linksrheinischer Jakobsweg Jakobsweg Rheinhessen Der Jakobsweg von Rothenburg bis Speyer
van Nijmegen van Keulen van Bingen van Worms van Speyer
tot Keulen naar Bingen naar Worms naar Speyer naar Rothenburg
228 km 235 km 74 km 44 km 193 km

Over de E8 of de Rijn volgen?

De afgelopen jaren werd iedere pelgrim die de oostelijke route wilde lopen, aangeraden om vanaf Nijmegen de E8 te volgen tot Tauberbishofsheim en daar over te stappen op de Romantische Strasse.
Omdat de E8 op sommige stukken slecht bijgehouden wordt en de routegidsen van zeer matige kwaliteit zijn en niet meer herdrukt worden, is er een alternatief ontwikkeld langs de Rijn. Zie ook het overzicht van de routes rondom Maastricht en Aken voor alternatieve routes. 

Voordelen Jacobsroute

De route volgt Jacobsroutes. Dat betekent een betere markering, meer reisgidsen en hulp bij op pelgrims afgestemde overnachtingsadressen.
De route is 130 km korter, omdat de E8 de omweg naar Aken maakt. Men komt veel meer dorpjes tegen en ‘bekende’ plekken. Daarbij loopt deze route door het Ruhrgebied en dus door dichtbevolkte streken, met wat minder natuurschoon. Regelmatig passeer je de industriegebieden aan de Rijn, ook wel interessant, regelmatig loop je dicht bij de rivier. Tot voor kort was een nadeel van de route langs de Rijn dat niet de gehele route beschreven was. Dat is nu wel het geval.

Voordelen E8

De E8 loopt door rustiger gebied. Vlak langs de grens lopend volg je een aantal aardige Duitse riviertjes, na het mooie Aken steek je door de Eifel naar de Rijn. De route gaat met opzet om het drukke Ruhrgebied heen. Veel bos en mooi boerenland, relatief weinig cultuur. Vervolgens loopt ook de E8 langs de Rijn, wat vaker hoger over de berg dan de Jacobsroute. Maar regelmatig vallen de twee routes hier samen. De nadelen zijn dat de route 130 km langer is dan de Jacobsroute en niet steeds gemarkeerd. De verouderde wandelgids is alleen als e-book te krijgen. Hieronder de routetabel voor de route langs de E8.

E8 E8 E8 Nibelungenweg Romantische Strasse
Van Nijmegen van Aken van Bad Godesberg van Vielbrunn van Tauberbischofsheim
naar Aken naar Bad Godesberg naar Vielbrunn naar Tauberbischofsheim naar Rothenburg
258 km 120 km 255 km 185 km 70 km

Ik volg al dagen de oevers van de Rijn, maar ik ben nog steeds niet uitgekeken op dit stukje werelderfgoed. 
In de tijd van paus Adrianus was de Rijn een van de belangrijkste waterwegen van Europa. Wegen waren er nauwelijks, dus voor het transport van graan, zout, laken, hout, wijn en vele andere voedingsmiddelen was men aangewezen op rivieren, ook het personenvervoer ging vaak over het water. 

Reisverhalen over deze route: