Per fiets


Route van Abt Emo

Peter Molog

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Introductie

De route van abt Emo volgt een oude beschreven pelgrimsroute. De route begint in het noorden van de provincie Groningen en vervolgt via Duitsland naar België en Frankrijk. In Frankrijk voert de route je veel door de rivierdalen van de Seine en de Saône. De oversteek van de Alpen gaat via de pas van de Mont Cénis. Na de Povlakte valt deze route grotendeels samen met de Via Francigena.
De route vanuit het noorden van de provincie Groningen naar Rome is 2600 km lang.

Een historische route

De route van abt Emo is gebaseerd op de reisbeschrijving, die te vinden is in de kroniek van het klooster Bloemhof te Wittewierum. In het najaar 1211 vertrekt Emo naar Rome om een conflict over het eigendom van de kerk Wittewierum persoonlijk voor te leggen aan de paus.

Emo reist via het klooster van Prémontré, 125 kilometer ten Noordoosten van Parijs, om steun te verwerven voor zijn standpunt. Prémontré, was niet zo maar een klooster, het was toen één van de machtigste ordes van de kerk.

De route naar de Alpen gaat hoofdzakelijk door het rustige platteland van midden Frankrijk. Via de Col du Mont Cénis steekt Emo de Alpen over. In Italië doorkruist hij de Povlakte en na Pavia valt zijn route vaak samen met de Via Francigena. Na een verblijf in Rome van ruim twee maanden vertrekt hij naar huis. Eerst reist hij naar Bologna, waar hij nog ruim een maand blijft. Dan trekt hij via de Passo del San Bernardino de Alpen over om begin juli 1212 terug te keren in Wittewierum.

Boek ter voorbereiding

Het boek Emo’s Reis van Dick de Boer was het uitgangspunt om deze route voor de fietser te ontsluiten. Deze emeritus-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, reconstrueerde de gehele reis van Emo van Groningen naar Rome en terug.

De gehele route van Romerswerf naar Rome is in kaart gebracht. Gegevens over de terugweg door Duitsland zijn minder gedetailleerd. Een uitgebreide beschrijving in boekvorm is er niet, maar er is een downloadbare beschrijving en alle noodzakelijk tracks zijn te downloaden. Ook is op de site van Emo’s Reis veel extra informatie over deze route te vinden.

Het boek van Dick de Boer is tijdens je voorbereiding een onmisbare gids op deze cultuurhistorische pelgrimstocht.

Makkelijk én moeilijk

De route van Abt Emo is de langste van de vier fietsroutes, 2615 km vanaf noord Groningen. De totale stijging is 24800 m, met in de eerste helft geen echt grote inspanning en in de Alpen en na het begin van de Apennijnen wel. Het is een route voor de sportieve fietser.

Het uitgangspunt van de route is een reisbeschrijving van ruim 800 jaar oud. Er is gepoogd de oorspronkelijke route zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Uiteraard is de route veilig te fietsen, maar houdt ook rekening met lange stukken door grote steden of soms minder aantrekkelijk landschap.

Het is de oudste beschreven Nederlandse pelgrimsroute. Je komt niet alleen langs een aantal historische kloosters maar ook door vele mooie Franse steden, o.a. Dijon, Lyon, Troyes. In Italië via ga je Turijn over op een fraai deel van de Via Francigena.

Overzicht deeltrajecten

Deeltraject Van Naar Land Afstand (km) Totaal (km)
Romerswerf – Duisburg Romersberg Hamborn NL, D 280 280
Duisburg – Hautmont Hamborn Hautmont D, NL, B, F 350 630
Hautmont – Troyes Hautmont Troyes F 320 950
Troyes – Lyon Troyes Lyon F 420 1370
Lyon – Turijn Lyon Turijn F, I 380 1750
Turijn – Fornovo di Taro Turijn Fornovo di Taro I 306 2056
Fornovo di Taro – Pietrasanta Fornovo di Taro Pietrasanta I 135 2191
Pietrasanta – Rome Pietrasanta Rome I 430 2621

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

De route van abt Emo voor Fietsers werd uitgewerkt door Peter Molog.

Zijn site over Emo’s reis bevat gedetailleerde informatie over de route per dag met onder meer de mogelijkheid een route gids te downloaden. En vooral een goede gpx track van de route.

Er staan ook tips in over overnachtingsmogelijkheden voor zowel de kampeerder, als de niet-kampeerder.