Terug naar Middenroute

Via degli Abati

De meerderheid van de wandelaars kiest ervoor na Pavia de Via Francigena te lopen. Een oudere versie is de Via degli Abati, die door de Apennijnen loopt. 

Keuzes maken

In Pavia kan je je nog even bedenken. Stap je over op de Via Francigena, die het hier rustig aan doet door de Povlakte en de Apennijnen in eenmaal oversteekt over de Passo della Cisa 1040 m, of wandel je langs de Via degli Abati richting Pontremoli, waar je nogmaals de keuze zal hebben tussen de Via Francigena en de Apennijnenkam tussen Emilia Romagna en Toscane. Dit is een stevige wandeling, langs een aantal mooie Italiaanse stadjes. 

Het is een sportief alternatief, dat 50 km korter is, maar zeker evenveel tijd zal gaan kosten. Het hoogste punt ligt op 1550 meter, in totaal 7471 m stijgen en 6505 meter dalen. Bobbio halverwege de route heeft een beroemd klooster, dat model stond voor het klooster in “De Naam van de Roos” van Umberto Eco. 

Dit traject wordt veel minder belopen, het is zaak een goede uitrusting mee te nemen. Het is ook best vaak mogelijk de asfaltweg te nemen, die is wel wat langer maar in dit gebied nooit druk.

Via degli Abati Via degli Abati
van Pavia van Bobbio
naar Bobbio naar Pontremoli
65 km 126 km

Uit het verslag van Wout Pijnappel:
“Voor degenen die door de Apennijnen willen lopen: wandelstokken zijn zeer aan te bevelen en dat geldt ook voor B-wandelschoenen. Regelmatig is het erg steil, zeker met een rugzak en de wandelpaden zijn van rotsstenen. Goede zolen zijn nodig. Ook is het nodig voldoende eten en drinken mee te nemen. In vele dorpen en gehuchten is niets, dus ook geen bar, waar je normaal wel wat kan eten en drinken.”
Meer lees je op zijn blog

Reisverhalen over deze route: