Terug naar Middenroute

Pieterpad en Krijtlandpad tot Eifelsteig

Als aanlooptraject van de Middenroute naar Rome kan het Pieterpad (LAW 9) gevolgd worden van Nijmegen naar Valkenburg. In Valkenburg kun je via het streekpad Krijtlandpad naar Aken en verder naar Kornelimünster.

Het Pieterpad is een ‘snelle’ mogelijkheid om het Nederlandse deel van de route af te leggen. Het landschap is afwisselend en loopt grote delen langs de Maas. De effecten van de gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds te zien aan de karige dorpskernen uit de  jaren vijftig van de vorige eeuw. Na Venlo is het mogelijk om de E8 te volgen, die via Duitsland naar Aken loopt. Zie hiervoor de aanloop van de oostelijke route. Het Pieterpad loopt door Valkenburg, daar kun je op het Krijtlandpad overstappen, tot aan Vaals. Zie ook het overzicht van de routes rondom Maastricht en Aken voor alternatieve routes.

Meerdere mogelijkheden

Het Krijtlandpad kan natuurlijk ook vanaf Maastricht gelopen worden als vervolg op andere routes door Nederland. In Aken zijn er al de routeaanwijzingen richting Eifelsteig, er loopt ook een Jacobsroute naar toe vanaf de Dom.

Vanuit Vlaanderen brengt de Vlaanderenroute, GR128 je tot aan Aken. Komende uit Luik of het groothertogdom Luik kan je aanlopen naar de midden route via het Ardennen – Eifelpad dat je tot op een dag afstand van Trier brengt.

Pad Van Naar Afstand (km)
Pieterpad Nijmegen Valkenburg 190
Overgang Pieterpad naar Eifelsteig Valkenburg Kornelimünster 43

Op deze vierde dag van dit traject gaat het wandelen prima. De route vanaf Roermond is mooi. In Montfort wil ik graag mijn eerste pauze houden en vraag aan een inwoner waar ik koffie kan drinken. Tot mijn verrassing is er geen café of restaurant. Maar we staan tegenover de Coop waar wel koffie te krijgen is. Een mooi ingerichte koffiehoek levert mij drie kopjes koffie op. Ik doe meteen mijn boodschapjes. 
Het tweede deel van mijn wandeling eindigt om ongeveer half 2 op een bankje voor een lunchstop. Het door mij gekozen bankje is al bezet en ik besluit aan te schuiven en maak een praatje met mijn mede-bankzitter. Hij blijkt ook een mede-pelgrim te zijn! Weliswaar op de fiets en onderweg naar Santiago maar toch.
Uit de blog van Jelle Visser

Reisverhalen over deze route:

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: