Terug naar Middenroute

De Eifelsteig

Vanaf Aken kom je al gauw in de Eifel en tot aan Trier kun je dan de Eifelsteig volgen.

De Eifelsteig is een Duitse Premiumweg van Kornelimünster naar Trier. Kornelimünster is een gemeente aan de rand van Aken. 

Middenroute Eifel

Het grootste deel van de Eifelsteig loopt door bossen, in het oude West-Duitsland is het één van de dunstbevolkte gebieden. Er zijn een aantal aardige stadjes op de route.

Twee keer kun je in een nog actief klooster overnachten.

Onderweg passeer je een aantal Romeinse opgravingen, waaronder een beginpunt van de waterleiding naar Cologna. Het eindpunt Trier met mooie kerken, Romeinse monumenten en een fraai museum is een bezoek zeker waard.

Je komt niet hoger dan 670 meter, maar het is wel frequent op en af, zodat je heel wat stijg meters te verwerken krijgt, in totaal 7.633 m. Na het noodweer met alle overstromingen in 2021 is de weg weer begaanbaar, er zijn nog omleidingen. Zie de pagina Umleitungen op de Duitse versie van de website.

Premiumwegen: een Duitse specialiteit 

dom Trier

Bij Premiumwegen wordt veel aandacht besteed aan het onderhoud. Dat heeft als gevolg, dat deze goed bewegwijzerd zijn en dat de kwaliteit van het GPS-spoor goed is. Een nadeel is dat ze op het beleven van het totale gebied gericht zijn en niet de kortste weg volgen maar alle watervallen en hoogste punten opzoeken.

Een GPS spoor dat dankzij afsnijdingen 70 km korter is kun je binnenkort op de pagina met alternatieve routes te vinden. (Pagina nog in ontwikkeling.)

Eifelsteig Eifelsteig
van Kornelimünster van Gerolstein
naar Gerolstein naar Trier
181 km 132 km

Ik kom ongedachte pareltjes tegen als Blankenheim, een klein Monschau; ik kom vulkanische meren tegen in vroegere kraters- en eindeloze bossen, dat wordt me wel eens te gek. Het is óok zwaar, zonder meer, een goede voorbereiding op de Alpen. Wat me opvalt, niet onbelangrijk voor Nederlanders: het is hier bespottelijk goedkoop. Genoeg reclame nu! Van Steinfeld ging ik gesterkt weg, met een ‘grap’ in mijn herinnering. Ook het Duitse onderwijs kent z’n tekortkomingen blijkbaar. Aan het eind van een rondleiding door het klooster kwamen we bij het portaal van het hoofdgebouw, waarboven een in steen gehouwen Christusfiguur stond met daaronder: ANNO MDCL ..(en nog wat).De gids wees erop en vertelde over een jonge man die haar vroeg: die heilige Anno -wie is dat eigenlijk, die ken ik niet! Uit de blog van Bert Slaa

Reisverhalen over deze route: