Terug naar Middenroute

E1 door het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud loopt de Europese wandelweg E1 over de Westweg tot het hoogste punt op de Feldberg. De Westweg gaat daarna zuidwest naar Bazel, de E1 steekt oostelijk af naar het Bodenmeer op de Zwitserse grens.

Door de Silva Nigra

Middenroute vulkaan Hegau

De Westweg doorkruist het Zwarte Woud, of ‘Silva Nigra‘ zoals de Romeinen deze noemden, van noord naar zuid. De route gaat afwisselend door beukenwouden en naaldbossen, door hoogvenen en moerasgebieden. De panorama’s geven uitzicht op de Rijnvallei, de Vogezen in het westen en de Schwäbische Alb in het oosten.

De Westweg werd in 1900 als eerste lange afstands wandelpad in Duitsland aangelegd en wordt onderhouden door de Schwarzwaldverein, een grote Duitse wandelvereniging. Het is een mooi bosgebied, het is wel erg veel bos. De ondergrond is net als in de Vogezen hoofdzakelijk zandsteen. De Feldberg (1493 m) bij Titisee is een omweg, maar bij helder weer loont wel de moeite vanwege van het uitzonderlijke zicht op de Alpengordel. 

Een alternatieve route

Zwarte Woud

Als alternatief loopt door de Rijnvallei Jakobsweg 22, die de stadjes aan de voet van het Zwarte Woud volgt.

En je kunt ook de Ostweg lopen in plaats van de Westweg. Deze loopt wat lager aan de oostkant van het Zwarte Woud naar Schaffhausen.

De Westweg loopt door naar Basel, maar de E1 gaat vanaf Titisee naar het Bodenmeer. Een traject door een lokaal vulkaangebied, de Hegau met veel fraaie vergezichten op de Alpen. Hier wordt een andere route van de Schwarzwaldverein gevolgd, de Querweg Freiburg Bodensee onder andere door een gebied met veel kloven.

E1 tussenstuk Westweg Querweg Freiburg Bodensee
van Baiertal Van Pforzheim van Titisee
naar Pforzheim Naar Titisee naar Konstanz
60 km 185 km 129 km

Daarna laat de Westweg zich van een milde kant zien. Minder steil en weer boerenland, toch meer mijn ding, stam tenslotte af van boeren en niet van houthakkers.  Wil daarna een stempel halen in een schilderachtig kerkje (Martinskapelle) en loop daardoor tegen de oorsprong van de Donau aan (unglaublich). Altijd lastig vast te stellen waar een rivier begint, maar ene Wasserdoktor heeft het in 1950 vastgesteld. De man had een roeping want hij heeft zich daarnaast gewijd aan de oorsprong van de Amazone en de Rijn. Hij baalt er nog steeds van dat dr. Livingstone hem net voor was met de Nijl. 
Logeer in een prima hostel in Brend, drie bedjes op de kamer, maar ik heb het rijk alleen. [Blog van Jelle Visser]

Reisverhalen over deze route: