Terug naar Middenroute

E1 in Toscane GEA

Vanaf de Passo Della Cisa loopt de E1 over de Grande Excursions Appenninica naar Badia Prataglia. Deze plaats ligt op de Franciscaanse route voor La Verna. Voor goede bergwandelaars is dat een prachtige, maar inspannende tocht.

De Apennijnen bedwingen

Schrikken de bergen je niet af, heb je ervaring met wandelen in de bergen en laten de weersomstandigheden het toe, dan kan je op de Passo della Cisa verder lopen op de E1 die hier de Grande Escursione Appenninica (GEA) volgt.

Om van de Via Degli Abati op het GEA pad te komen kan je even ten zuiden van Borgo Val di Taro in La Banca langs de SP (Strade Provenciale) 39 naar de Passo del Brattello lopen; daar kruis je de E1 die naar de Passo della Cisa gaat. Over 6 km stijg je hier 500 meter.

Met hier en daar een variatie loopt hij gelijk met de Sentiero Italia (SI) en de ‘Sentiero 00’. Deze laatste twee kiezen wel de moeilijkere opties als de paden uiteenlopen en zijn gefocust op het sportieve. De bewegwijzering van de ‘Sentiero 00’ is wel het meest prominent aanwezig. De GEA werd in 1981 uitgezet door Alfonso Bietolini en Gianfranco Bracci, vele duizenden volgden hun pad in de jaren daarop.

Een vrij zware tocht

Een tent is niet noodzakelijk als je overnachtingen op voorhand regelt en de beschikbaarheid enkele dagen vooraf nagaat.

Het inslaan van proviand en het bijvullen van waterreserve moet ook dag per dag gepland worden. De vermelde gidsen en kaarten kunnen je hierbij helpen.

Je loopt over de kam met weidse uitzichten en geregeld daal je af naar de bergpassen, waar wegen lopen die Emilia Romagna verbinden met Toscane. Op deze plaatsen is er gewoonlijk een albergo, waar truckers hun stop nemen. Eén van deze passen is de Passo della Futa met het indrukwekkende oorlogskerkhof van de Duitse gesneuvelden.

Een goede training vereist!

De GEA etappe tussen de Passo della Cisa tot Pracchia:  dit is de etappe voorbij het skioord Abetone en heeft de CAI kwalificatie EE of ‘Excursie voor deskundigen. Al is het technisch geen moeilijk parcours, het is veeleisend, vereist een goede training. Een gebaand pad is niet altijd aanwezig, wel zijn er minimale pad sporen. Je kan langs steile afgronden lopen, over gruis en losse rotsen met gevaar om te vallen.

Tredzekerheid, goed oriëntatievermogen, basale alpiene vaardigheden, stevige bergwandelschoenen zijn noodzakelijk. Ook winterse omstandigheden of hevige winden kunnen een spelbreker zijn. Kortom: Dit traject moet je niet volgen als je niet over de nodige ervaring met bergtochten beschikt!

GEA / SI / Sentiero ’00
van Passo della Cisa
naar Badia Prataglia
260 km

Blog Luc Gregoir die in de richting zuid-noord gelopen is la strada del nord 
Deze morgen op weg gezet naar Passo Di Gallo door een groepje van 5 CAI-mannen langs een oude Romeinse weg. Ze gingen wel erg snel omhoog. Na de pas op de Monte Falco en de Falterona 1654 m terug afgedaald naar Castagno d’andrea op 750m. Van einde winter naar volop lente. Onderdak en eten vinden is een uitdaging in deze streek maar Luc sleurt zijn noodrantsoen en tentje mee voor de zekerheid. Luc Gregoir

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.