Ook benieuwd hoe de nieuwe website werkt? Lees hier meer over de werking ervan.


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Meer "weer" in Nederland: druk hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Via Francigena

Introductie

Voor het lopen van de Via Francigena is er een aansluitende reeks boekjes in het Nederlands geschreven door ons lid Ben Teunissen: De Weg van de Franken.

De pelgrimsweg van de Franken, bekend als de Via Francigena, biedt de wandelende pelgrim nog lang niet overal platgetreden paden. Natuurlijk, er zijn meer beschrijvingen in het Engels, Frans, Duits en vooral in het Italiaans verkrijgbaar. Deze geven de ervaringen weer van auteurs, die zoeken naar de oorspronkelijke weg vanuit Canterbury naar Rome. Die zoektocht dwingt tot creativiteit. En dat zal de wandelaar duidelijk worden bij het maken van (een deel van) deze tocht. De Weg van de Franken beschrijft in drie delen de tocht vanuit Maastricht in Nederland. De delen bevatten een beschrijving van de route over ongeveer 1881 km opgedeeld in 83 dag etappes.


De Weg van de Franken

ISBN 9 789048 430260, november 2017 € 24,95, eGuide september 2017  € 9,50

Via Mosana   Maastricht – Namen, 6 etappes, 119km

Via Lemovicensis  Namen – Reims, 11 etappes, 215 km

Via Francigena  Reims – Grote St Bernhard pas, 25 etappes, 601 km

Totaal      Maastricht – Grote St Bernhard pas, 42 etappes, 935 km

GPS data

Website

Startend in Maastricht probeer je met de hulp van deze wandelgids, over bekende pelgrimspaden in België en Frankrijk, de stad Reims te bereiken. Vandaar volg je door de Champagnestreek, Bourgondië en de Jura zoveel mogelijk de oorspronkelijk route van bisschop Sigeric naar de bijna 2500 m hoge pas in de Alpen. In de zomermaanden kun je met de hulp van De Weg van de Franken deel II na de Grote Sint-Bernhardpas verder trekken. Door het Aostadal en de Povlakte bereik je dan de heuvels in de Apennijnen. En met deel III raak je verzeild in het bijzondere landschap van Toscane met de vele prachtige steden. Door Lazio trek je tenslotte naar Rome.

Met De Weg van de Franken is nu een complete Nederlandse routebeschrijving beschikbaar.


ISBN 9 789048 426430, januari 2016 € 24,95, eGuide januari 2017 € 9,50Deel II: Grote Sint Bernhardpas - Miniato Basso

Via Francigena  Grote St Bernhard pas – Miniato Basso, 25 etappes, 590 km

GPS data

Website

In deze wandelgids De Weg van de Franken deel II vormt de route van de Grote Sint Bernhardpas naar San Miniato Basso het uitgangspunt. Met daarin kaarten en veel extra informatie over diverse bouwwerken langs deze pelgrimsweg.

Abt Albert van de benedictijner abdij uit de Noord-Duitse stad Stade schreef in het midden van de dertiende eeuw in zijn dagboek ‘Annales Stadenses’ de beroemde zin: ‘Alle wegen leiden naar Rome’. In dit verslag van zijn Romereis gaf deze abt al aan dat Rome-pelgrims toen al de beschikking hadden over een groeiend aantal routes vanuit noordelijk Europa om naar de ‘Eeuwige stad’ te trekken en daar te bidden bij het graf van de apostel Petrus, de eerste paus. Die routes leidden allen naar de voet van de Alpen, maar daar waren slechts enkele bruikbare overgangen tussen de dikwijls met sneeuw bedekte Alpentoppen. Eenmaal in Italië volgden zij dan vaak de al enkele eeuwen bekende Via Francigena. Pas in de veertiende eeuw kwamen er na de Alpen tal van alternatieve routes naar Rome tot ontwikkeling.


ISBN 9 789048 421053, januari 2015 € 19,95, eGuide februari 2016 € 7,50Deel III: Miniato Basso - Rome

Via Francigena    Miniato Basso – Rome, 16 etappes, 356 km

GPS data

Website

De gids De Weg van de Franken deel III is een gids waarbij het gewicht alleen in letterlijke zin gering is, maar waarin je hopelijk precies die dingen kunt vinden welke je wandeltocht een meerwaarde zullen geven. Daarom veel aandacht voor de route: in eenvoudige bewoordingen af en toe een steun bij de twijfelachtige momenten tijdens het wandelen zelf.

Met kaartmaterialen waar veel creativiteit in is gestopt, het zijn kleine kunstwerkjes die het landschap om je heen een kader kunnen geven. Maar in de boekjes ook aandacht voor de plekken waar je noodgedwongen tot rust moet komen, steeds in het licht van de historische waarden van de gekozen route. Soms ook wordt met een korte toelichting licht geworpen op zaken die je al lopend ontmoet.

De afbeeldingen in de vorm van foto’s en tekeningen zijn gekozen om je in de goede sfeer te brengen: vooraf om je er op te verheugen, achteraf als herkenningspunt.


Deel 0: Canterbury – Reims

ISBN: geen paperback, eGuide september 2016 € 7,50

Via Francigena      Canterbury – Reims   16 etappes, 356 km

GPS data

Website

Deze gids is onderdeel van een routebeschrijving, die je vanaf Canterbury de tocht laat ontdekken die bisschop Sigeric in 990 vanuit Rome ondernam. Deze pelgrimsweg van de Franken, bekend als de Via Francigena start in Kent. Na de overtocht vanuit Dover, wandel je vanuit Calais, door een streek die ondanks de verwoestingen van de wereldoorlogen, nog veel kunst- en cultuurhistorische schatten heeft bewaard. Zoveel mogelijk trekkend over rustige wegen en prachtige paden door het heuvelachtige gebied van de departementen Nord-Pas-de-Calais,  Aisne en Marne. Dit deel 0 (!) van De Weg van de Franken is ontwikkeld op verzoek van de gebruikers van de andere delen, waarvan deel I start in Maastricht en via Reims zo veel als mogelijk de oorspronkelijke historische etappes volgt tot de bijna 2500 meter hoge pas van de Grote Sint Bernhard. In de zomermaanden kun je met de hulp van De Weg van de Franken II na de Grote Sint-Bernhardpas verder trekken. Door het Aosta dal en de Povlakte bereik je dan de heuvels in de Apennijnen. En met deel III raak je verzeild in het bijzondere landschap van Toscane met de vele prachtige steden. Door Lazio trek je tenslotte naar Rome. Met De Weg van de Franken is dus echt een complete Nederlandse routebeschrijving naar Rome (en verder) beschikbaar.


Via Francigena

toon-scaled

Van Lausanne naar Rom
door Renate Fiorl
verschenen eind mei 2013

Format 11,5 x 16,5 cm

344 pagina`s met 244 foto`s en kaartjes in kleur

52 etappes
52 dagkaarten en 9 overzichtskaarten, Hoogteprofielen en gps
Duitstalig
Kaft: Polytex-Laminaat
Typering: handzaam, met goede wandelkaarten

prijs: € 20.95
ISBN 978-3-763-4426-0

Een uitstekende uitgave, compact en toch alles wat je nodig hebt. Verrassend zijn de beschrijvingen `bij de kleine mannetjes links af` lees je dan. Pas als je er bent, zie je beeldjes van Sneeuwwitje met de zeven dwergjes, en valt het muntje.
Zowel qua routebeschrijving alsook qua overnachtingsadressen heeft de gids volledig aan mijn verwachtingen voldaan (vrij veel fouten in telefoonnummers, maar ik belde toch niet tevoren op).


 Via Francigena à travers Le Pas-de-Calais GR145

toon-scaled-1Routebeschrijvingen, achtergronden, praktische tips en gedetailleerde topografische kaarten met daarop de route.

Beschreven worden de eerste 245 km in Frankrijk.

Overnachtingsinformatie, openbaar vervoer, bevoorrading
De gids bevat een Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst.
Taal: Frans/Engels
Jaar: december 2012
Kosten: € 18.50
Meer informatie: www.wandelen-met-martin.nl
Te bestellen: ISBN: 9782751405945

 


The Lightfoot Guide

toon-scaled-2

In het voorjaar van 2008 is de engelstalige Lightfoot Guide to the Via Francigena verschenen. Auteurs: Babette Gallard en Paul Chinn.Ze hebben de route per paard en met de fiets afgelegd.
De 5e druk is inmiddels al verschenen.
Er zijn nu vier delen.
Deel 1; Introductie, algemene informatie.
In deel 2 wordt de route van Canterbury tot Besancon beschreven.
Deel 3 bevat de route van Besancon tot Vercelli.
Deel 4, de route van Vercelli tot Rome.
Prijs: rond de 30 euro per deel. (In de Ned. boekhandel)
In de boeken staan de nrs. van de GPS-waypoints die men kan downloaden van de website:www.pilgrimagepublications.com

Deze boeken hebben zowel waarde voor wandelaars als voor fietsers. Voor beide groepen staat informatie vermeld.
Groot voordeel zijn de waypoints en de duidelijke routebeschrijvingen.
Met kaartmateriaal en overnachtingsadressen.

Everdiene Geerling heeft in 2010 de Via Francigena gelopen van Canterbury tot Rome met deze gidsen als leidraad. Zij merkt over deze gidsen op:
– Doordat de gids met enige regelmaat vernieuwd wordt, is hij behoorlijk up to date. Desondanks zitten er hier en daar wat fouten en onduidelijkheden in (route en accommodatie).
– De routebeschrijving is vrij duidelijk. Naast een beschrijving wordt de afstand, de hoogte en de windrichting tussen twee aanwijzingen aangegeven. Bij elke etappe is een kaartje toegevoegd. Deze zijn handig om enigszins idee te krijgen waar je naar toe loopt. Raak je echter de weg kwijt, kun je er de weg niet op terug vinden (niet gedetailleerd genoeg).
– Je moet het geen probleem vinden om op een beschrijving te lopen en niet op een kaart. Ik vond dat niet erg, maar ik heb medepelgrims ontmoet die dat juist niet prettig vonden.
– Naast de officiële route wordt af en toe een alternatieve route gegeven. Die is dan korter, makkelijker of mooier. Ik vond dat heel prettig. Anderen die ik ontmoet heb ook.
– Er zitten suggesties voor accommodatie bij. En deze zijn gevarieerd: van hotel en B&B tot kloosters en parochies (inclusief prijsindicatie).