Te voet


Via Francigena

De oude pelgrimsroute door Frankrijk, de Povlakte en Toscane 

De Via Francigena is één van de oudste pelgrimswegen in Europa. De naam betekent: de weg van de Franken, de Iter Francorum. Historici en de Association International Via Francigena laten de Via Francigena beginnen in Canterbury. Dat was de stad van waar bisschop Sigeric in het jaar 990 naar Rome trok. Nederlanders beginnen vaak in Maastricht met een aanlooproute.

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Introductie

De Via Francigena  omvat een middeleeuws netwerk van wegen, dat reizigers uit de Britse eilanden, de Lage Landen en Frankrijk, in de middeleeuwen naar Rome leidde. Historici en ook de Association International Via Francigena (AIVF) laten de Via Francigena beginnen in Canterbury. Bisschop Sigeric trok in het jaar 990 naar Rome om zijn pallium bij de paus te halen. Van zijn terugreis hield deze bisschop een dagboek van de route en halteplaatsen bij. Dit document werd in juli 1985 ontdekt door de antropoloog Giovanni Caselli en het vormde de basis om een moderne pelgrimsweg naar Rome uit te zetten. In 2004 is de Via Francigena ook als belangrijke historische weg erkend door de Raad van Europa.

Vanuit de Lage Landen trek je langs Jacobswegen naar Reims, waar je op de Via Francigena aansluit. Er is ook een  beschrijving van de Via Francigena vanaf Maastricht.

De Via Francigena verkiest de vlakte boven de bergen. Het is geen saaie route, maar een weg vol betekenis, schoonheden en uitdagingen. Sigerics route voert langs vele interessante steden en dorpen, je pelgrimeert vanaf Canterbury door vier landen en drie taalgebieden. Onvermijdelijk moet je daarbij drie bergruggen over: Jura, Alpen en Apennijnen. En vlakte is daarbij een relatief begrip. Ontelbare heuvels, dalen en rivieren zul je langs je weg tegenkomen. De Grote Sint Bernhardpas, op 2473 meter hoogte, ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië. Deze pas is onder voorbehoud van uitzonderlijke weersomstandigheden van begin juni tot eind oktober begaanbaar. In Italië kunnen van half juni tot eind augustus de temperaturen hoog oplopen.

Aansluiting vanaf andere routes

Je kunt ook kiezen voor de wandelroute GR5 en aansluiten in Pontarlier bij de grens met Zwitserland. Dan loop je minder door de vlakte, want je gaat door de Ardennen en de Vogezen. Of je kunt de Middenroute door Duitsland en Zwitserland nemen, met nog meer hoogtemeters en in Pavia op de Via Francigena aansluiten.

De volledige route wordt doorgaans in drie tot vier maanden afgelegd. Hierbij krijg je meer dan dertigduizend stijg meters te verwerken. Gelukkig gaat dat geleidelijk aan en loop je doorgaans over goed begaanbare en bewegwijzerde wandelpaden. Vanuit de Lage Landen volgen jaarlijks enkele honderden pelgrims deze route. Hoe dichter je Rome nadert, hoe meer kans je hebt een mede pelgrim te ontmoeten, maar platgelopen is de Via Francigena nog nergens. 

Onderliggende deeltrajecten

Deeltraject Van Naar Aansluiting Land Afstand (km) Totaal (km)
Engeland en Noord-Frankrijk Canterbury Reims En Fr 423 423
Noordoost Frankrijk Reims Pontarlier Fr 410 833
Zwitserland tot de Grote St.Bernhardpas Pontarlier Grote Sint Bernhard Fr Ch 193 1026
Noordwest-Italië Grote Sint Bernhardpas Pavia It 255 1281
Povlakte en Apennijnen Pavia Lucca It 304 1585
Toscane en Lazio tot in Rome Lucca Rome It 404 1989
Via Francigena: gidsen en kaarten

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft lees onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!